Neuropathie en kanker

Tintelingen, een doof gevoel of pijnklachten in de voeten of handen kunnen het gevolg zijn van chemotherapie. Dit noemen we neuropathie. Er ontstaat schade en ontsteking aan de zenuwuiteinden waardoor de klachten ontstaan. Het kan daardoor ineens moeilijk zijn om te lopen, uw knoopjes dicht te maken of iets vast te pakken. Problemen met uw balans kunnen u erg onzeker maken en uw dagelijks leven beïnvloeden. Zomaar even de fiets pakken of een stuk wandelen zijn dan mogelijk niet meer vanzelfsprekend.

Neuropathie door chemotherapie

Sommige chemotherapieën hebben als vervelende bijwerking dat er neuropathie klachten ontstaan. Neuropathie door chemotherapie komt in de eerste maand na de behandeling gemiddeld bij 68% van de mensen voor, na 3 maanden is dit nog 60% en na 6 maanden bij 30%. De mate en frequentie waarin het voorkomt verschilt per soort chemotherapie. Neuropathie klachten komen het meest voor in de tenen/voeten en de handen, maar kunnen ook voorkomen in uw onderbenen, onderarmen en het puntje van uw neus.

Klachten bij neuropathie

Verschijnselen van deze neuropathie klachten zijn vaak: doof gevoel, tintelingen, pijn, verminderde aansturing van de spieren, moeite met bijvoorbeeld het dichtmaken van knoopjes en verminderde balans.

Algemene behandeling

De oncoloog kan ervoor kiezen om de dosis van uw behandeling te verlagen om zo de klachten te remmen danwel te voorkomen. Helaas is het niet altijd mogelijk om klachten te voorkomen. De neuroloog of pijnpoli kan bij pijn helpen met juiste pijnstilling.

Wat kan de oncologiefysiotherapeut van FS Fysio voor u betekenen?

De rol van bewegen/sporten op neuropathie als gevolg van chemotherapie of doelgerichte behandeling is nog niet veel onderzocht, maar krijgt de laatste paar jaar meer aandacht in de wetenschap. Oefentherapie, bewegen en sport lijken te kunnen bijdragen aan het voorkomen van neuropathie en kunnen de symptomen als gevolg van neuropathie doen verminderen. Daarnaast kan bewegen u helpen om een verbeterde spierkracht, balans en motoriek te bereiken.

 

Zie ook:

https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/neuropathie-bij-kanker/algemeen/neuropathie-bij-kanker

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

thumb Rob DeHair
september 24, 2021

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

thumb Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Zeer prettige benadering, houden mijn klachten goed in het oog en stemmen daar de behandeling direct op af. Locatie biedt tal van training mogelijkheden. Zeer persoonlijke benadering

thumb Henk Klein
oktober 8, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar info@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak