Heeft u een totale knieprothese gekregen?

Artrose is niet te genezen, maar de klachten zijn in veel gevallen goed te verminderen met medicatie en fysiotherapie. Wanneer deze behandelwijzen onvoldoende effect hebben en mensen ernstig worden beperkt in hun dagelijks functioneren kan er over worden gegaan op een gewricht vervangende operatie, in dit geval een totale heupprothese of een totale knieprothese. Het doel van een kunstgewricht is pijnvermindering en verbetering van mobiliteit.

Wanneer krijgt u een totale knieprothese?

Als de klachten met fysiotherapie en medicatie niet of onvoldoende verminderen dan kan de arts besluiten tot het vervangen van het kniegewricht. De orthopeed zal dit in het ziekenhuis met u bespreken.

Welke klachten komen voor bij artrose?

Klachten die veelvuldig voorkomen zijn stijfheid van de knie, met name in de ochtend bij het opstarten. De beweeglijkheid van de knie in buigen en strekken van de knie neemt sterk af. U kunt het gevoel hebben dat de knie meer kraakt dan voorheen. Het wordt lastiger om langere stukken te kunnen lopen.

(Translated by Google) Super helped. (Original) Super geholpen.

thumb Marion Claes
oktober 15, 2020

Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

thumb Vincent Blok
juli 27, 2020

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

thumb Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Hoe kan fysiotherapie helpen na een totale knieprothese?

Na de operatie moet er gerevalideerd worden, met als doel om met minimale pijn een zo goed mogelijke functie van de knie te behalen. Deze revalidatie bestaat uit verschillende fases en zal per patiënt verschillen qua tijd en doelen. De gemiddelde termijn is tussen de 3 en 5 maanden.

Tijdens de revalidatie zal de therapie in de meeste gevallen 2 maal per week plaatsvinden, waarnaast er advies en oefeningen mee worden gegeven om thuis te trainen.

De eerste fase

In de eerste fase, vlak na het ontslag uit het ziekenhuis, zal de therapie in de meeste gevallen aan huis plaatsvinden. De therapeut komt dan bij u thuis, dit is mogelijk in heel Capelle aan den IJssel, om samen met u de revalidatie op te starten. Het doel is in het begin met name om de zelfredzaamheid thuis te vergroten, de mobiliteit van het gewricht te verlengen en de circulatie weer op gang te brengen.

De tweede fase

De tweede fase vindt, indien mogelijk, plaats in de praktijk. Deze is met een lift bereikbaar. In deze fase wordt met name aandacht besteed aan het verbeteren van het looppatroon en het afbouwen van de loophulpmiddelen. Hiernaast zijn in de praktijk verschillende materialen aanwezig die gebruikt kunnen worden bij het verbeteren van de mobiliteit, spierkracht en stabiliteit van het gewricht.

De derde fase

In de derde fase wordt de intensiteit en de duur opgebouwd en is de training gericht op sport- en of werkhervatting. Deze behandelingen vinden plaats in de nabijgelegen sportschool waarbij gebruik gemaakt kan worden van een ruim aanbod aan fitnessapparatuur.

Kortom: onze therapeut kan u in het gehele revalidatieproces persoonlijk begeleiden, zowel direct na de operatie bij u thuis als later in de praktijk en in het sportcentrum.

Wat is de vergoeding fysiotherapie na een totale knieprothese?

Een totale knieprothese valt onder de chronische indicaties. De eerste 20 behandelingen worden vergoedt vanuit de basisverzekering, vanaf behandeling 21 vanuit de basisverzekering.

Let op: indien u geen of beperkte aanvullende verzekering hebt, komen de kosten van de eerste behandelingen voor eigen rekening.

Voorbeeld: u krijgt 12 behandelingen vergoed, dan komen er 8 voor eigen rekening.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak