Heeft u last van aangezichtsverlamming? Mogelijk kan kaakfysiotherapie helpen.

De motoriek van ons gezicht wordt aangestuurd door de zevende hersenzenuw: de nervus facialis. Dankzij deze zenuw kunnen wij onze emoties en expressies tonen. Maar ook het sluiten van de ogen wordt aangestuurd door de aangezichtszenuw. De functie van deze zenuw is dus heel belangrijk om (non verbaal) te kunnen communiceren en te functioneren.

Aangezichtsverlamming

(N. facialis parese)

Zenuwschade kan veroorzaakt worden door:

  • Een trauma of operatie aan het hoofd
  • Ziekte van Lyme
  • Oorontsteking

De verlamming kan ook geleidelijk optreden, bijvoorbeeld als een (goedaardige) tumor op de zenuw drukt.

Bell’s Paralyse

De meest voorkomende aangezichtsverlamming is Bell’s Paralyse. Deze vorm van aangezichtsverlamming wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus veroorzaakt ook koortslippen.

Dit virus blijft altijd sluimerend in ons lichaam aanwezig en kan bij een verlaagde weerstand opspelen. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld heftige emoties en stress, vermoeidheid en grote temperatuur wisselingen. Door het virus ontstaat een ontsteking van de nervus facialis. Er ontstaat hierbij druk op de zenuw waardoor deze (tijdelijk) niet goed functioneert. Er is dan sprake van een enkelzijdige verlamming van de aangezichtsspieren.  Het beeld lijkt hierbij op het gezicht van iemand die een hersenbloeding heeft gehad, echter is de verlamming beperkt tot het gezicht.

Prognose

Een Bell’s Parese geneest vaak binnen 6 tot 8 weken spontaan en volledig. Over het algemeen is herstel mogelijk tot een jaar na het begin van de klachten, daarna meestal niet meer.

Restverschijnselen van een aangezichtsverlamming die uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden, zijn onder andere ongewenste bewegingen (synkinese), strakke spieren en krokodillentranen.

Behandeling

Als de Bell’s Paralyse is ontstaan kan er onder begeleiding van de huisarts medicatie genomen worden. Deze medicatie helpt de ontsteking in de zenuw sneller te herstellen. Verder is het geadviseerd om rustig aan te doen om het herstel zoveel mogelijk te bespoedigen. Indien de ontsteking minder wordt komt de functie van de zenuw langzaam terug en zal de mimiek gaan verbeteren. 

In de fase waarbij de functie van de zenuw langzaam terug komt kan de orofaciaal fysiotherapeut u begeleiden met mimetherapie en adviezen.

Ook indien de aangezichtsverlamming al langer aanwezig is, of niet volledig hersteld, kan de orofaciaal fysiotherapeut u wellicht nog helpen. 

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

Jolanda Hardenbol Avatar Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

De Mu Avatar De Mu
april 11, 2021

(Translated by Google) Super helped. (Original) Super geholpen.

Marion Claes Avatar Marion Claes
oktober 15, 2020

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak