Tinnitus (oorsuizen)
Tinnitus is een lastig te begrijpen fenomeen waar ongeveer 10% van de Nederlanders mee te maken heeft. Het aantal patiënten neemt toe naarmate de leeftijd toe neemt, boven de 80 jaar neemt het aantal echter weer iets af.
Vormen van tinnitus
Tinnitus is in te delen in twee categorieën:
- De objectieve tinnitus, hierbij is het geluid niet alleen voor de patiënt te horen, maar ook voor een buitenstaander. Dit kan soms middels een ingreep verholpen worden.
- De subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm. Hierbij hoort de patiënt een geluid wat er voor anderen niet is. Het is dus eigenlijk een fantoom geluid.
Ontstaan van tinnitus
Tinnitus is in veel opzichten nog een onbegrepen aandoening. Er zijn verschillende vermoedelijke oorzaken voor het ontstaan van oorsuizen, ruis of piep.
De bekendste is een beschadiging van het gehoororgaan. Iedereen is wel eens bij een feestje geweest waar de muziek hard stond en er (tijdelijk) een piep in het oor achterbleef. Als het gehoororgaan echter blijvend beschadigd raakt kan er een blijvend geluid gehoord worden zonder de aanwezigheid van het werkelijke geluid.
Ook als de beschadiging een zeer klein frequentie bereik betreft kan dit al voor problemen zorgen. Misschien leidt deze beschadiging dan niet tot gehoorverlies maar onze hersenen compenseren deze schade. Zij proberen het ontbrekende geluid in te vullen, hierdoor kan tinnitus ontstaan.
Een andere oorzaak voor het ontstaan van oorsuizen is overprikkeling van het (centraal) zenuwstelsel. Hierbij reageert het lichaam eigenlijk heftiger dan nodig zou zijn. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor ons gehoor kunnen dan ook geprikkeld raken vanuit andere structuren. Dit kan tot gevolg hebben dat een hersengebied actief raakt zonder werkelijke prikkeling vanuit het gehoororgaan.