Bent u op zoek naar bekkenfysiotherapie in Capelle aan den IJssel?

Heeft u na uw zwangerschap last gekregen van uw bekken of bekkenbodem? Ongewild urineverlies of verlies van ontlasting? Overgangsklachten? Dit zijn een aantal voorbeelden van klachten waarbij bekkenfysiotherapie uitkomst kan bieden. Met bekkenfysiotherapie leert een van onze bekkenfysiotherapeuten u uw bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te gebruiken. U kunt voor bekkenfysiotherapie terecht op onze locatie in het IJsselland ziekenhuis (Het Bekken Expertise Centrum BACK) of een van onze andere locaties in Capelle aan den IJssel.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie dat zich specifiek richt op klachten in de bekkenregio. De bekkenregio bestaat uit het bekken met de bekken(bodem)spieren, de bekkenorganen, de lage wervelkolom en de heupen. Tijdens bekkenfysiotherapie leert u uw bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te gebruiken en te ontspannen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van speciale apparatuur om de activiteit van uw bekkenbodemspieren te meten. Ook kan er advies gegeven worden over bijvoorbeeld uw houding, toiletgedrag en eet- en drinkgewoontes. Indien nodig wordt uw geadviseerd over het gebruik van een hulpmiddel zoals een bekkenband. 

 

Voor wie is bekkenfysiotherapie geschikt?

Problemen in het bekkengebied komen vooral voor bij zwangere vrouwen, jonge moeders en oudere vrouwen. Toch kunnen ook mannen en kinderen klachten hebben in de bekkenregio. Onderaan deze pagina kunt u extra informatie vinden voor de diverse doelgroepen die met bekkenfysiotherapie te maken kunnen krijgen.

Voor welke klachten is bekkenfysiotherapie effectief?

Bekkenfysiotherapie kan helpen bij:

  • Ongewild verlies van urine en ontlasting;
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten, veel te vaak moeten plassen;
  • Het moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • Pijn of ongemak na verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen;
  • Seksuele problematiek die samenhangt met de werking van de bekkenbodem;
  • Voor of na een operatie in de onderbuik;
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling;
  • Stuitklachten.
Jolanda van Haeften

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

Eugene Botermans Avatar Eugene Botermans
juli 27, 2020

Zeer prettige benadering, houden mijn klachten goed in het oog en stemmen daar de behandeling direct op af. Locatie biedt tal van training mogelijkheden. Zeer persoonlijke benadering

Henk Klein Avatar Henk Klein
oktober 8, 2021

Na jarenlang door fysiotherapeuten behandeld te zijn geweest zonder resultaat, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Jasper Bier. Binnen 2 maanden waren mijn klachten d.m.v. spieroefeningen geheel verdwenen. Daarom zijn meerdere fysio behandelingen per week nu niet meer nodig. Ik ben weer klachten vrij!!

Dominique Berkouwer Avatar Dominique Berkouwer
september 15, 2021

De eerste afspraak bij de bekkenfysiotherapeut

Tijdens de eerste afspraak wil de bekkenfysiotherapeut eerst meer inzicht krijgen in uw bekkenklachten of daaraan gerelateerde klachten. U kunt onder andere vragen krijgen als: Wanneer zijn uw klachten ontstaan? Wanneer treden uw klachten vooral op? Wat zorgt ervoor dat uw klachten toe- en/of afnemen? Vervolgens onderzoekt de bekkenfysiotherapeut waar de klachten vandaan komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de klachten op een andere plek in uw lichaam zijn ontstaan. Vanuit uw hulpvraag, het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek wordt een diagnose vastgesteld. Aan de hand van deze diagnose wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. 

Hoe ziet een bekkenfysiotherapie behandeling eruit?

De bekkenfysiotherapeut richt zich tijdens de behandeling zelf vooral op preventie en voorlichting. Veel klachten ontstaan namelijk door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen of ontlasten. Daarnaast wordt u door de bekkenfysiotherapeut gecoacht, begeleid en behandeld.

Jolanda van Haeften

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed door uw zorgverzekeraar?

Bekkenfysiotherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt door uw zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, hangt af van het aanvullende pakket dat u bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten. Dit kunt u onder andere terugvinden in uw polisvoorwaarden. 

Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie, mits behandeld door een geregistreerde bekkenfysiotherapeut, wordt voor negen behandelingen vergoed uit de basisverzekering, door alle zorgverzekeraars. De zorg vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. 

Wie zijn de bekkenfysiotherapeuten van FS Fysio?

Voor bekkenfysiotherapie kunt u terecht bij een van onze drie geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. Dit zijn Jolanda van Haeften, Melanie de Groot en Valerie Lie. Zij werken in het Ijsselandziekenhuis of in overleg in een van onze andere vestigingen. Heeft u veel pijnklachten of bent u net bevallen? Dan kunt u een bekkenfysiotherapie behandeling aan huis krijgen.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Meer informatie over wat de bekkenfysiotherapeut voor u kan betekenen

Maak een afspraak