Heeft u last van lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij chronische, laaggradige ontsteking van de vetcellen zorgt voor een abnormale verdeling van vet onder invloed van vrouwelijke hormonen. Lipoedeem komt alleen bij vrouwen voor en treft naar schatting 11% van de vrouwen wereldwijd. In het algemeen openbaart lipoedeem zich in de puberteit, tijdens de zwangerschap of tijdens de overgang.

Welke klachten komen voor bij lipoedeem?

De aandoening wordt gekenmerkt door overmatige vetophoping op de heupen en bovenbenen welke niet afnemen door sporten of gezond eten. Ook kunnen de onderbenen, onderbuik, lage rug en de boven- en onder armen aangedaan zijn.

 

Ook de huid van het aangedane gebied ziet er over het algemeen anders uit. De huid kan er uit zien als een sinaasappelhuid, stug zijn en droog of kapot zijn. De benen of armen kunnen zwaar en vermoeid aanvoelen, milde aanraking kan erg pijnlijk zijn en er kunnen snel blauwe plekken ontstaan. Kenmerkend voor lipoedeem is dat de handen en voeten altijd slank blijven. Eveneens kenmerkend is een groot verschil in kledingmaat tussen het onderlichaam en bovenlichaam.

 

Soms ontstaat er door de druk die het vetweefsel uitoefent op het lymfestelsel ook lymfoedeem. Er ontstaat dan een mengvorm tussen lipoedeem en lymfoedeem, ook wel lip-lymfoedeem genoemd. In dit geval kunnen de hand en voet wel betrokken zijn.

 

Hoewel er kunstwerken dateren uit de tijd van de Egyptenaren waarop vrouwen zichtbaar zijn met de lichaamsvorm lijkend op lipoedeem, is het een aandoening die bij weinig artsen bekend is. Dit kan er voor zorgen dat u, of een naasten, lange tijd rondloopt met klachten en mogelijk een vertekend zelfbeeld.

Zeer prettige benadering, houden mijn klachten goed in het oog en stemmen daar de behandeling direct op af. Locatie biedt tal van training mogelijkheden. Zeer persoonlijke benadering

thumb Henk Klein
oktober 8, 2021

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

thumb De Mu
april 11, 2021

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

thumb Eugene Botermans
juli 27, 2020

Hoe kan fysiotherapie helpen bij lipoedeem?

De oedeemfysiotherapeut kan u helpen om uw klachten te verminderen, uw dagelijks functioneren te verbeteren en de juiste, op wetenschap gebaseerde, behandeling toe te passen. Zonder liposuctie is het helaas niet mogelijk om de vorm van het lichaam te veranderen, maar met de juiste therapie kunt u wel grote verschillen bemerken in uw klachten. Zo kan het helpend zijn op de juiste manier te bewegen, compressie te dragen, gezond te eten en kan hands-on behandeling van de therapeut een optie zijn.

Bent u bekend met de diagnose lipoedeem of twijfelt u of u mogelijk lipoedeem heeft? Onze oedeemfysiotherapeuten Florentine, Sarina en Sonja staan voor u klaar om u op weg te helpen. Wij staan u graag te woord en denken met u mee.

Wat is de vergoeding voor lipoedeem?

De vergoeding bij (lipo)-lymfoedeem is per verzekeraar en per persoon verschillend. Samen met u zullen we kijken wat de mogelijkheden zijn. U heeft in de eerste instantie geen verwijzing nodig om de oedeemfysiotherapeut te bezoeken.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak