Heeft u kaakklachten? Bent u op zoek naar een kaakfysiotherapeut?

Problemen rond het kaak gewricht komen in verschillende vormen voor. Dit wordt door specialisten vaak TMD of CMD genoemd. Dit staat voor Temporo of Cranio Mandibulaire Dysfunctie. Hierbij moet u denken aan pijn in en rond het kaakgewricht, kiespijn, kraken/knappen van de kaak, een beperkte mondopening, (chronische) hoofdpijn en migraine, kiespijn, gebitsslijtage, oorpijn, duizeligheid, oorsuizen/tinnitus of een brok in de keel (globus) gevoel.

Wat zijn oorzaken van kaakklachten?

Soms ontstaan de klachten na een bepaalde gebeurtenis, zoals het eten van iets hards of het nemen van een (te) grote hap. Ook kan een tandheelkundige behandeling, waarbij u lang met de mond heeft opengelegen, klachten veroorzaken. Maar meestal sluipen klachten rondom het kaakgewricht er langzaam in. Deze klachten worden veelal veroorzaakt door overbelaste kauwspieren. De spieren van het kauwstelsel gebruiken we namelijk veelal zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Voorbeelden van provocerende bewegingen zijn:

  • Tandenknarsen of klemmen
  • Kauw- en eetgewoonten zoals bijvoorbeeld kauwgom, harde broodjes of noten
  • Tongpersen tegen het gehemelte
  • Nagelbijten
  • Hoge spierspanning door langdurige stress

 

Uw mentale gezondheid, dus hoe u zich voelt, is van belang bij het ontstaan van kaakklachten. Langdurige stress zorgt dat wij ons fysiek ergens “in vast bijten” wat klachten tot gevolg heeft.

 

Welke klachten komen voor bij kaakklachten? 

Kiespijn

Bij kiespijn zal door veel patiënten eerst een bezoek aan de tandarts worden gebracht. Hier wordt vaak een foto gemaakt om te kijken of zich ergens een ontsteking bevind. Indien dit niet het geval is kan er een probleem vanuit de kaakspieren zijn. Dit voelt als een ontstoken kies, maar de oorzaak is van heel andere aard. Uw kaak fysiotherapeut kan u hier bij begeleiden.

Oorpijn

Veel patiënten omschrijven de klachten aan het oor als een druk op het oor. Het lijkt hierbij als het ware of er water in het oor zit. Ook hebben de mensen de neiging om de oren te klaren terwijl dit geen enkel verschil maakt of in sommige gevallen ook niet kan. Deze druk wordt ervaren door overmatige spanning in kauwspieren gelegen direct bij het oor.

 

Bruxisme

Bruxisme is de wetenschappelijke naam voor tandenknarsen en/of klemmen. Dit betekend dat er overmatig met de kiezen op elkaar wordt geklemd of geschoven. Dit kan tandslijtage tot gevolg hebben. Ook kan het zijn dat er er stukjes van de tanden of kiezen afbreken. Er is een onderscheid in nachtelijk bruxisme en waak bruxisme. Nacht bruxisme is een natuurlijk fenomeen en komt bij meer dan 85% van de volwassenen voor, dit veroorzaakt echter bij 1% van de mensen klachten.

 

Wat kan de orofaciaal (kaak) fysiotherapeut voor u betekenen?

Orofaciale fysiotherapie is het meest succesvol als patiënten goed inzicht hebben in hun klachten. Een belangrijk deel van de therapie is dan ook het informeren van de patiënt over het ontstaan van de klachten en waarom de klachten blijven bestaan. De patiënt zal in veel gevallen nieuwe gewoontes moeten aanleren om de kaken te ontspannen.

Daarbij zal de therapeut middels massages, rek technieken en eventueel “dry needling” u  begeleiden om van de klachten af te komen.

Download hier onze folder “Kaakgewrichtsklachten advies en oefeningen

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

thumb De Mu
april 11, 2021

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

thumb Eugene Botermans
juli 27, 2020

(Translated by Google) A very good and professional physio practice. They listen carefully and ask questions about the complaints. If necessary, the treatment is adjusted. Informal and accessible atmosphere. In short, highly recommended. (Original) Een zeer goede en professionele fysio praktijk. Er wordt goed geluisterd en doorgevraagd mbt de klachten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast. Informele en laagdrempelige sfeer. Kortom een aanrader.

thumb Arjan K
september 24, 2021

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak