Wat zijn oorzaken van kaakklachten?
Soms ontstaan de klachten na een bepaalde gebeurtenis, zoals het eten van iets hards of het nemen van een (te) grote hap. Ook kan een tandheelkundige behandeling, waarbij u lang met de mond heeft opengelegen, klachten veroorzaken. Maar meestal sluipen klachten rondom het kaakgewricht er langzaam in. Deze klachten worden veelal veroorzaakt door overbelaste kauwspieren. De spieren van het kauwstelsel gebruiken we namelijk veelal zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Voorbeelden van provocerende bewegingen zijn:
- Tandenknarsen of klemmen
- Kauw- en eetgewoonten zoals bijvoorbeeld kauwgom, harde broodjes of noten
- Tongpersen tegen het gehemelte
- Nagelbijten
- Hoge spierspanning door langdurige stress
Uw mentale gezondheid, dus hoe u zich voelt, is van belang bij het ontstaan van kaakklachten. Langdurige stress zorgt dat wij ons fysiek ergens “in vast bijten” wat klachten tot gevolg heeft.
Welke klachten komen voor bij kaakklachten?
Kiespijn
Bij kiespijn zal door veel patiënten eerst een bezoek aan de tandarts worden gebracht. Hier wordt vaak een foto gemaakt om te kijken of zich ergens een ontsteking bevind. Indien dit niet het geval is kan er een probleem vanuit de kaakspieren zijn. Dit voelt als een ontstoken kies, maar de oorzaak is van heel andere aard. Uw kaak fysiotherapeut kan u hier bij begeleiden.