Tenniselleboog Capelle aan den IJssel

Bij een tennisarm of tenniselleboog is er sprake van pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Een heel vervelende kwaal die vaak ook wel lang kan duren. Het belemmert in het sporten of werken. Een tennisarm of tenniselleboog is een vervelende aandoening die, in tegenstelling tot de naam, dus niet alleen bij tennissers voorkomt. 2 tot 3 procent van de Nederlandse bevolking heeft er last van.

Wat zijn oorzaken van een tenniselleboog?

De naam tenniselleboog of tennisarm komt omdat vroeger werd gedacht dat deze klachten het gevolg waren van tennissen. In een latere fase is die gedachte wat aangepast en werd niet zozeer alleen tennissen geassocieerd met de klachten, maar zou de oorzaak liggen in een overbelasting bestaande uit kracht zetten en trillingen.

We zien in de dagelijkse praktijk dat er vaak een vorm van overbelasting een rol speelt maar lang niet altijd. Ook is het niet zo dat het alleen aan de voorkeursarm voorkomt, we zien het in 30-40% van de gevallen ook aan de niet voorkeurs-arm.

Welke klachten komen voor bij een tenniselleboog?

Primair gaat het om pijn aan de buitenzijde van de elleboog met een uitstraling naar de onderarm. Dit is met name bij een inspanning zoals het omdraaien van een sleutel in het slot, het uitwringen van een vaatdoekje of het tillen van een gewicht. Ook horen we vaak dat mensen last hebben in de ochtend na het wakker worden dat er dan stijfheidsklachten zijn.

Een toename van pijn bij het drukken aan de buitenzijde van de elleboog of bij het oprekken van de onderarmspieren zijn ook heel kenmerkend.

Behalve een tenniselleboog kunnen ook andere aandoeningen deze klachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een gedegen onderzoek te doen naar de oorzaak van de pijnklachten. Indien nodig maken we gebruik van echografisch onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een tenniselleboog?

De therapie die we toepassen bij FS Fysio, de ‘diepe frictie methode’ of de ‘van der ven methode’ heeft tot op heden weinig bekendheid. Hij wordt niet standaard onderwezen aan de opleiding fysiotherapie en er zijn geen wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over deze techniek. Hierdoor is de bekendheid helaas nog beperkt. Eerder onderzoek, uitgevoerd in 2009, geeft wel zeer positieve resultaten. Het liet zien dat we bij 80% van de patiënten in drie behandelingen 80% pijnvermindering scoren. Op dit moment vindt er, onder leiding van Jasper Bier, wetenschappelijk onderzoek plaats in samenwerking de Erasmus Universiteit (Rotterdam).

Pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, zoals bij een tenniselleboog, zijn vaak het gevolg van herhaalde kleine beschadigingen aan het weefsel. De pijn in het littekenweefsel dat als gevolg van de beschadiging ontstaat. Littekenweefsel is zoals wellicht bekend zwak weefsel, een stuk zwakker dan het peesweefsel wat er hoort te zitten. Onze behandeling van een tenniselleboog heeft als doel dat het littekenweefsel verdwijnt en het gezonde peesweefsel weer terugkomt. Hiervoor maken wij gebruik van speciale diepe massagetechnieken (de ‘diepe frictie methode’ of de ‘Van der Ven methode’). Dit in combinatie met een heel strikt oefenprotocol

Oefeningen bij een tenniselleboog?

Het internet staat bezaait met oefeningen die je kan doen voor je tennisarm/tenniselleboog. Wij adviseren de volgende oefeningen voor de tennisarm. Bij de omschrijving van de oefeningen ga ik ervan uit dat je aan de rechter elleboog een tennisarm hebt.

De eerste oefening is een essentieel onderdeel van de therapie

Je steunt met je rechter onderarm op een tafel, je handpalm naar beneden gericht met in je hand een gewicht van 1/2 kilo. Vanuit een opgerichte positie van je hand laat je het gewicht langzaam naar beneden zakken. Zodra je hand beneden is breng je deze met je linkerhand weer omhoog naar de beginpositie en je begint weer opnieuw. Herhaal deze beweging 30 keer achter elkaar en de oefening voor je 4 keer per dag uit.

De tweede oefening is optioneel. Je hoeft hem niet te doen maar sommige mensen ervaren deze oefening als prettig.

Het rekken. Voor het rekken van de spier in de onderarm (de spier die is betrokken bij een tennisarm) dien je elleboog volledig te strekken, je pols naar de handpalm te buigen en je hand naar buiten te draaien. Met je linker hand probeer je je rechter hand/pols verder te buigen. Hierdoor ervaar je een reksensatie in je pols en in je onderarm. De rek houd je 10-15 seconde vast.

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Rob DeHair Avatar Rob DeHair
september 24, 2021

Na jarenlang door fysiotherapeuten behandeld te zijn geweest zonder resultaat, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Jasper Bier. Binnen 2 maanden waren mijn klachten d.m.v. spieroefeningen geheel verdwenen. Daarom zijn meerdere fysio behandelingen per week nu niet meer nodig. Ik ben weer klachten vrij!!

Dominique Berkouwer Avatar Dominique Berkouwer
september 15, 2021

Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

Vincent Blok Avatar Vincent Blok
juli 27, 2020

Tenniselleboog brace

Het gebruik van een brace is niet nodig bij deze behandeling maar kan wel als fijn ervaren worden. Het helpt de pijn die ontstaat bij de oefeningen voor de tennisarm/tenniselleboog te verminderen. Het heeft echter ook een nadeel, de spieren worden minder ontwikkeld. Wanneer een brace gebruikt wordt moet dit eigenlijk altijd gepaard gaan met oefeningen om de spier te trainen.

Bij het omdoen van een brace moet de arm in 90 graden gebogen zijn. De verdikking van de brace zit aan de buitenzijde van de onderarm, in het verloop van de spier, dus niet op de knobbel waar de pijn zit. De gesp van de brace zit aan de buitenzijde zodat deze niet in de elleboog drukt. Wanneer je de arm ontspannen laat hangen voel je weinig tot geen druk van de brace, anders zit hij te strak. Wanneer je een vuist maakt en de spieren aanspant dan voel je een soort van tegendruk door de brace.

Vergoeding

De behandeling van de tennisarm of tenniselleboog valt onder reguliere fysiotherapie. De behandeling wordt dan ook volledig vergoed door uw zorgverzekeraar mits u een aanvullende verzekering met fysiotherapie heeft afgesloten.

Afspraak maken voor een behandeling van een tenniselleboog in Capelle aan den IJssel

Heeft u last van een tenniselleboog en wilt snel en effectief van uw klachten af? Dan bent u bij FS Fysio aan het goede adres! U kunt via onderstaand contactformulier eenvoudig contact met ons opnemen. Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om de afspraak te maken. U kunt ons ook mailen of bellen.

Bij de intake stellen wij de diagnose. Indien er sprake is van een tenniselleboog starten wij direct met de behandeling. Wij proberen de 2e en 3e behandeling met een week ertussen te plannen.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak