Claudicatio intermittens

Claudicatio Intermittens is de medische benaming voor etalagebenen en betekent letterlijk hinken met tussenpozen. Wanneer mensen pijn krijgen tijdens het lopen en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, spreekt men van etalagebenen. Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces.

Wat zijn oorzaken van etalagebenen (Claudicatio intermittens)?

Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch, stug en dik. Door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt, raakt de binnenkant van de slagader beschadigd. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten steeds nauwer worden. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. De doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van vernauwde of afgesloten slagaders kunnen op verschillende manieren tot uiting komen.

Welke klachten komen voor bij Claudicatio intermittens?

De eerste klachten kunnen zich voordoen tijdens inspanning, bijvoorbeeld tijdens lopen, rennen of traplopen. Door de inspanning vraagt het lichaam een verhoogde energietoevoer. Dit wordt verkregen door een snellere toevoer van zuurstofrijk bloed. Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om voldoende zuurstofrijk bloed aan te voeren, ontstaat er bij inspanning krampende pijn in het been, die dwingt tot regelmatig stilstaan: claudicatio intermittens. De pijn ontstaat doordat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangeboden aan de spieren. Tijdens inspanning vindt in de spieren een stofwisselingsproces plaats waarbij zuurstof gebruikt wordt. Bij een tekort aan zuurstof produceren de spieren tijdens dit proces verzurende afvalstoffen, die een krampende pijn in de spieren veroorzaken. Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel bij etalagebenen.

De plaats waar de patiënt de pijn voelt, zegt meestal iets over de plaats waar de slagader is vernauwd. Als de vaatziekte in een vergevorderd stadium is, met niet genezende wonden of zwarte plekken aan onderbeen en voet, spreken we van kritieke ischaemie. De doorbloeding van het been kan ook plotseling worden belemmerd door een stolsel in de slagader. Als er niet snel wordt ingegrepen, treedt er afsterving van weefsel op. Er is dan sprake van acute ischaemie.

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

Jolanda Hardenbol Avatar Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

De Mu Avatar De Mu
april 11, 2021

Na jarenlang door fysiotherapeuten behandeld te zijn geweest zonder resultaat, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Jasper Bier. Binnen 2 maanden waren mijn klachten d.m.v. spieroefeningen geheel verdwenen. Daarom zijn meerdere fysio behandelingen per week nu niet meer nodig. Ik ben weer klachten vrij!!

Dominique Berkouwer Avatar Dominique Berkouwer
september 15, 2021

Hoe kan fysiotherapie helpen bij Claudicatio intermittens?

De claudicatio wordt vastgesteld door de vaatchirurg. Deze zal ook bekijken of een operatie geïndiceerd is. Vaak is een operatie niet nodig en is claudicatio met looptraining bij een fysiotherapeut beter te behandelen. De vaatchirurg zal u dan ook doorverwijzen.

De therapie bestaat uit een stuk uitleg over de aandoening en de meest effectieve methode om het te verbeteren. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de invloed van leefstijl op de aandoening (roken, voeding) als ook de invloed en werking van de medicatie. Verder wordt er natuurlijk begeleiding in het meer bewegen en het meer plezier krijgen in bewegen geboden. De training zelf bevat loopoefeningen en kracht-uithoudingsvermogen oefeningen voor de benen.

Wat is de vergoeding bij claudicatio?

Sinds 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.

De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. In 2023 bedraagt het eigen risico €385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Dus de eerste €385,- die aan zorgkosten gemaakt wordt (voor zover die kosten niet van het eigen risico zijn uitgezonderd), zijn voor rekening van de patiënt.

Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject gesuperviseerde looptherapie is nog niet afgesloten, dan kan men gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.

Afspraak maken voor een looptraining bij Claudicatio intermittens in Capelle aan den IJssel?

Jasper Bier heeft de scholing gevolgd gericht op het behandelen en trainen van mensen met Cladicatio Intermittens. We zijn aangesloten bij ClaudicatioNet, een vereniging van geschoolde therapeuten. Onze contracten met de zorgverzekeraars bevatten daardoor ook de clausule dat wij deze cliënten mogen behandelen. Daarnaast maken wij gebruik van moderne technieken zoals de FitBit fitnesstracker om goed inzicht te krijgen in de hoeveelheid lichamelijke activiteit van de cliënten.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak