Bent u op zoek naar echografie in Capelle aan den IJssel?

Echografie is een onderzoeksmethode waarbij geluidsgolven worden gebruikt om beelden van de binnenkant van je lichaam te maken. Het is een veilige, pijnloze techniek die vaak wordt ingezet om spieren, pezen, gewrichten en zenuwen in beeld te brengen.

Wat is echografie?

Echografie is een beeldvormende techniek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om structuren in je lichaam zichtbaar te maken. Tijdens het onderzoek plaatst de therapeut een klein apparaatje, de transducer, op je huid. Dit apparaatje zendt geluidsgolven het lichaam in. Deze golven worden door de verschillende weefsels in je lichaam op verschillende manieren weerkaatst. De computer zet deze weerkaatsingen om in een beeld dat direct zichtbaar is op een scherm.

Een belangrijk voordeel van echografie is dat het niet alleen botten, maar ook zachtere weefsels zoals spieren, pezen, gewrichtskapsels en zelfs zenuwen goed in beeld brengt. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van echografie ook bewegende structuren bekijken, bijvoorbeeld hoe je pezen of spieren bewegen tijdens een oefening.

Hoe verschilt echografie van andere beeldvormende technieken?

Een röntgenfoto laat vooral botten zien, terwijl echografie ook zachte weefsels, zoals spieren en pezen, duidelijk in beeld kan brengen. Dit maakt echografie bijzonder geschikt voor het opsporen van problemen in deze structuren. Bovendien kan het dynamisch gedrag van weefsels, zoals bewegingen van spieren of pezen, in real-time worden geanalyseerd, iets wat bijvoorbeeld bij een MRI of röntgenfoto niet mogelijk is.

Bij welke klachten wordt echografie gebruikt?

Echografie kan voor verschillende soorten klachten worden ingezet. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende toepassingen:

  • Spieren: Echografie kan scheurtjes in de spieren, littekenweefsel of kalkafzettingen zichtbaar maken.
  • Pezen: Problemen zoals peesscheuren, peesontstekingen of kalkneerslag in de pezen kunnen duidelijk worden gezien.
  • Slijmbeurzen: Ontstekingen of vochtophopingen in de slijmbeurzen zijn goed te detecteren.
  • Gewrichtsbanden: Verscheuringen of verdikkingen van gewrichtsbanden kunnen snel worden opgespoord.
  • Kapsels: Ontstekingen, verdikkingen of scheuren in de gewrichtskapsels kunnen met echografie in beeld worden gebracht.
  • Kraakbeen: Schade aan het kraakbeen, zoals oppervlakkige defecten of veranderingen in de dikte, kan worden vastgesteld.
  • Meniscus: Oppervlakkige scheuren of cystes in de meniscus kunnen zichtbaar worden gemaakt.
  • Botten: Kleine botfragmentjes, breuken, scheuren of groeischijven kunnen met echografie worden bekeken.
  • Zenuwen: Ligging en eventuele beknelling van zenuwen, zoals bij het carpaletunnelsyndroom, kunnen worden vastgesteld.

Hoe verloopt een echografie-onderzoek?

Een echografie is een vrij eenvoudig onderzoek dat vaak snel kan worden uitgevoerd. Je hoeft je meestal niet speciaal voor te bereiden. Tijdens het onderzoek lig je comfortabel op een onderzoekstafel. De fysiotherapeut brengt een speciale gel aan op de huid, waardoor de transducer beter contact maakt met je lichaam en de geluidsgolven optimaal worden doorgegeven. Terwijl de fysiotherapeut de transducer over je huid beweegt, verschijnen de beelden direct op een scherm.

Het onderzoek is volledig pijnloos. Soms kun je wat lichte druk voelen als de transducer over een gevoelige plek gaat, maar dat is zelden vervelend.

Vergoedingen voor echografie

Bij FS Fysio is echografie een onderdeel van het onderzoek dat we uitvoeren om je klachten beter te begrijpen. We brengen geen extra kosten in rekening voor het gebruik van echografie. De kosten voor fysiotherapie, inclusief het gebruik van echografie, worden vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Het is daarom afhankelijk van het aanvullende pakket dat je bij je zorgverzekeraar hebt afgesloten of je recht hebt op vergoeding. Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.

Maak een afspraak