Fysiotherapie bij darmkanker

Darmkanker komt vaak voor in Nederland. Darmkanker omvat de tumoren in de dikke darm en endeldarm. De gevolgen van darmkanker en van de behandeling ervan kunnen uiteenlopend zijn. Vermoeidheid, verminderde conditie en spierkracht komen vaak voor. Problemen met de spijsvertering, klachten aan de buik of moeite met plassen en ontlasten komen ook voor. Hierbij kan samenwerking tussen de oncologie fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut zinvol zijn.

In Nederland werd in 2020 bij 12.000 mensen darmkanker geconstateerd. Darmkanker omvat de tumoren in de dikke darm en endeldarm. Darmkanker komt in 53% van de gevallen voor bij mensen ouder dan 70 jaar. De behandeling bij darmkanker kan bestaan uit chirurgie, chemotherapie, bestraling en radiofrequentie ablatie.

Gevolgen op het bewegen bij darmkanker

Het kan zijn dat u als gevolg van de tumor al vermoeid, spierzwakte, conditieverlies en gewichtsverlies hebt bemerkt. Deze klachten kunnen het dagelijks leven belemmeren. Ook de behandelingen zorgen naast de gewenste effecten mogelijk voor klachten. Zo kan er ook sprake zijn bovenstaande klachten door de behandelingen, maar ook kunnen neuropathie, pijn, bewegingsbeperkingen, problemen met plassen of ontlasten en emotionele problemen ontstaan.

Wat kan de oncologiefysiotherapeut van FS Fysio voor u betekenen?

De fysiotherapeutische behandeling bij darmkanker kan op alle momenten veilig gestart worden. De afgelopen paar jaar wordt er steeds meer aandacht besteed aan prehabilitatie. Het principe hierachter is: hoe beter u de behandelingen in gaat, hoe beter u eruit komt. Hierbij wordt de therapie mogelijk al gestart wanneer u in afwachting bent van uw operatie. Soms biedt uw ziekenhuis dit aan, maar u kunt dit ook zelf opstarten bij een oncologiefysiotherapeut. Ook tijdens en na de behandelingen kan fysiotherapie u helpen uw klachten te verminderen of uw mogelijkheden te vergroten.

Samenwerkingen FS Fysio

Samenwerking met een diëtist vindt vaak plaats, omdat optimale voeding bijdraagt aan een beter herstel. Er kan ook samenwerking plaatsvinden met de psychosomatisch fysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut.

(Translated by Google) Super helped. (Original) Super geholpen.

thumb Marion Claes
oktober 15, 2020

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

thumb Rob DeHair
september 24, 2021

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

thumb Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak