Heeft u last van hoofdpijn?

Vrijwel iedereen kampt weleens met hoofdpijn. Een vervelende aandoening die verschillende oorzaken en uitingsvormen kent. Het kan in meer of mindere mate invloed hebben op je dagelijks functioneren. De meest voorkomende hoofdpijnvormen zijn Tension Type Headache (TTH of spanningshoofdpijn) en migraine. Een hoofdpijnvorm die we minder frequent zien is cervicogene hoofdpijn, echter de kans op deze vorm van hoofdpijn wordt een stuk groter als er een trauma aan voorafgegaan is.

Tension Type Headache

Hoofdpijn die wordt gekenmerkt door het gevoel van een strakke band om het hoofd. De hoofdpijn is drukkend van aard en bevindt zich aan beide kanten van het hoofd. De hoofdpijn is vaak erg vervelend, maar wordt niet verergerd door dagelijkse activiteiten

Cervicogene hoofdpijn

Hoofdpijn waarbij er een relatie is tussen een bewegingsbeperking van de nek en het optreden van de hoofdpijn. De hoofdpijn wordt vaak aan één zijde van het hoofd gevoeld en kan gepaard gaan met pijn in de nek, schouder, arm en/of tussen de schouderbladen. We zien deze vorm van hoofdpijn vaak bij mensen met trauma gerelateerde nekpijn (voorheen whiplash genoemd).

Kaak gerelateerde hoofdpijn

Bij overmatige belasting van de kauwspieren kan er hoofdpijn optreden. Deze hoofdpijn is vaak gelokaliseerd achter de wenkbrauwen en voelt als een zwaar drukkend gevoel rond de wenkbrauwen en/of ogen. Deze hoofdpijn kan aanwezig zijn als u in de ochtend wakker wordt (door nachtelijk klemmen of knarsen) maar kan ook in de loop van de dag opkomen. Uw kaakfysiotherapeut kan u helpen om deze vorm van hoofdpijn te doen afnemen.

Migraine

Hoofdpijn die wordt gekenmerkt door eenzijdige hoofdpijn die bonzend van aard is. Er kan naast de bonzende hoofdpijn sprake zijn van misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, geluid of geuren. Migraine komt vaak voor in combinatie met tension type headache.

Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

Vincent Blok Avatar Vincent Blok
juli 27, 2020

Zeer prettige benadering, houden mijn klachten goed in het oog en stemmen daar de behandeling direct op af. Locatie biedt tal van training mogelijkheden. Zeer persoonlijke benadering

Henk Klein Avatar Henk Klein
oktober 8, 2021

(Translated by Google) A very good and professional physio practice. They listen carefully and ask questions about the complaints. If necessary, the treatment is adjusted. Informal and accessible atmosphere. In short, highly recommended. (Original) Een zeer goede en professionele fysio praktijk. Er wordt goed geluisterd en doorgevraagd mbt de klachten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast. Informele en laagdrempelige sfeer. Kortom een aanrader.

Arjan K Avatar Arjan K
september 24, 2021

Hoe kan (manuele) fysiotherapie helpen bij hoofdpijn?

Bij de intake zullen we eerst op basis van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek bepalen welke vorm van hoofdpijn er aanwezig is. Met name bij langdurige hoofdpijn kan het zeer zinvol zijn om een hoofdpijndagboek in te vullen. Deze vult u gedurende een maand in om te zien of er een structuur zit in de hoofdpijn en mogelijk kunnen hiermee bepaalde factoren die de hoofdpijn uitlokken geïdentificeerd worden. Er zijn verschillende hoofdpijndagboeken in omloop en te vinden op het internet. Allemaal dienen ze hetzelfde doel. Bij FS Fysio gebruiken wij het hoofdpijndagboek welke hieronder is te downloaden. Ook vindt u hier een korte vragenlijst waarmee de hoofdpijnvorm beter te bepalen is.

Download hier de vragenlijst
Download hier het hoofdpijndagboek

Tijdens de therapie zetten we meerdere behandelonderdelen in:

  • Oefentherapie voor nek- en rugspieren.
  • Mobilisaties/manipulaties van nek en bovenrug.
  • Houdingscorrechties

Deze combinatie is bewezen effectief voor het laten afnemen van de intensiteit, frequentie en invloed van de hoofdpijn op participatie en activiteiten.

Afspraak maken voor hoofdpijn behandeling in Capelle aan den IJssel

Heeft u last van hoofdpijn en wilt u een afspraak maken bij een fysiotherapiepraktijk in Capelle aan den IJssel? Dan bent u bij FS Fysio aan het goede adres. U kunt via onderstaand contactformulier eenvoudig en snel contact met ons opnemen. Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om de afspraak te maken. U kunt ons ook mailen of bellen.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak