Heeft u last van kaakklemmen (bruxisme)? Bent u op zoek naar kaakfysiotherapie in Capelle aan den IJssel?

Veel mensen hebben last van kaakklemmen of tandenknarsen (bruxisme). Dit betekend dat de kauw- en kaakspieren overmatig aangespannen worden. Dit noemen we parafuncties van de mond, denk hierbij aan klemmen, knarsen, tong persen, op de lip bijten, de kaak vastzetten en spreken met geklemde kaken.

We onderscheiden bruxisme in twee groepen: slaapbruxisme (in de nacht) en waakbruxisme (overdag). In de nacht komt bruxisme zeer vaak voor, zeker ook bij kinderen. In onderzoeken worden percentages boven de 80% genoemd voor klemmen of knarsen in de nacht. Vandaar ook dat bruxisme in het verleden werd gezien als slaapziekte. Waak bruxisme gebeurt vaak automatisch bij bepaalde situaties. Bij concentratie, fysieke inspanning, kou, stress en angst is het op elkaar klemmen van de kaken vaak een eerste intuïtieve reactie.

De kwaliteit van de slaap kan het klemgedrag sterk beïnvloeden. Stress, spanning en emoties kunnen de slaap weer sterk beïnvloeden waardoor mensen meer klemmen of knarsen in de nacht. Mensen met bruxisme “verbijten” zich dus letterlijk. Ook alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, (overmatig) cafeïnegebruik en bepaalde medicijnen worden in relatie gebracht met bruxisme.

Mensen die veelvuldig kaakklemmen of tandenknarsen hebben vaak ook last van de nek(spieren). De houding waarin je zit kan bijvoorbeeld ook extra klemmen of knarsen uitlokken. Zit je achter een scherm geconcentreerd te werken dan is de kans daarbij groot dat je met je neus in het werk duikt en daarbij extra spanning op de kaken zet.

Klemmen en knarsen kunnen veel klachten veroorzaken. Gebitsschade of tandslijtage (attritie), kiespijn, kaakklachten, oorpijn, oorsuizen (tinnitus), hoofdpijn en pijn in de nek zijn enkele voorbeelden. De kaakfysiotherapeut (orofaciaal fysiotherapeut) is gespecialiseerd in het behandelen van al deze klachten.

Download hier onze folder “Kaakgewrichtsklachten advies en oefeningen

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Rob DeHair Avatar Rob DeHair
september 24, 2021

Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

Vincent Blok Avatar Vincent Blok
juli 27, 2020

Na jarenlang door fysiotherapeuten behandeld te zijn geweest zonder resultaat, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Jasper Bier. Binnen 2 maanden waren mijn klachten d.m.v. spieroefeningen geheel verdwenen. Daarom zijn meerdere fysio behandelingen per week nu niet meer nodig. Ik ben weer klachten vrij!!

Dominique Berkouwer Avatar Dominique Berkouwer
september 15, 2021

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak