Axillary Web Syndrome bij borstkanker

Strakke en/of gespannen koorden in de oksel, arm, tot aan de duim en/of op de borstkaswand kunnen voorkomen na bestraling of operatie bij borstkanker. De koorden kunnen pijn doen of bewegen met de schouder en elleboog belemmeren. Het voorwaarts of zijwaarts optillen van de arm of het strekken van de elleboog kunnen bijvoorbeeld belemmerd zijn. De koorden komen vaak voor en hinderen u mogelijk in uw dagelijks leven. De koorden verdwijnen soms vanzelf, maar niet altijd.

Het Axillary Web Syndrome (AWS) is een aandoening die kan ontstaan na de behandeling bij borstkanker. Het AWS kenmerkt zich door zichtbare of voelbare koorden aan de geopereerde en/of bestraalde zijde. Deze koorden kunnen voelen als een strakke, gespannen gitaar snaar. De locatie kan vanuit de oksel tot aan de pols zijn, maar ook richting de borstkas of over de borstkaswand. De koorden ontstaan vanuit een lymfevat; het lymfevat raakt verstopt en verhard daardoor. De koorden kunnen uit zichzelf verdwijnen, maar bij sommigen blijven de koorden lang aanwezig of komen terug. U kunt op korte en lange termijn na de behandeling last krijgen van AWS.

Masterthesis

In haar masterthesis heeft onze oncologiefysiotherapeut Sonja de Vlaming onderzoek gedaan naar de diagnostiek van het Axillary Web Syndrome. In haar onderzoek zijn op basis van de wetenschappelijke literatuur en een internationale groep met experts de symptomen en manieren voor diagnostiek bepaald en is er een vernieuwde definitie opgesteld.

 

Wat merk ik als ik AWS heb?

Het AWS kan de volgende klachten veroorzaken in de oksel, arm, borst of borstkas wand:

  • Zichtbare en/of voelbare koorden
  • Trekkend en/of strak gevoel
  • Pijn in rust of bewegen
  • Functionele beperkingen in schouder, elleboog en/of pols
  • Krachtvermindering in de schouder, bovenarm, elleboog, onderarm en borstkas
  • Een beperking in passieve en actieve schouder- en elleboogbewegingen
  • Het voelen knappen van een koord

Welke behandelingen kunnen helpend zijn bij AWS?

Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de beste behandeling van het AWS. Vooralsnog wordt het aanbevolen om rek- en krachtoefeningen te doen, eventueel aangevuld met compressietherapie door middel van een armkous als er sprake is van (mild) lymfoedeem. De fysiotherapeut kan u ook behandelen op de behandelbank, maar van deze technieken is de werking onvoldoende onderbouwt.

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

thumb Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

thumb Eugene Botermans
juli 27, 2020

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

thumb Rob DeHair
september 24, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar info@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak