Therapeutische elastische kous

De steunkous of beter gezegd een therapeutische elastische kous(TEK) is een oud maar effectief hulpmiddel. Het zijn kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een ledemaat(arm of been), meestal om de ophoping van vocht/oedeem tegen tegaan. Het vocht verplaatst zich vanuit het weefsel naar een bloedvat of lymfevat, waarvandaan het vocht afgevoerd wordt.

Wanneer draag je een therapeutische elastische kous?

Indien een oedeem niet behandeld wordt kan deze in de loop der tijd steeds groter worden. Dit zorgt ervoor dat er meer schade aan lymfe- en bloedvaten ontstaat waardoor de kwaliteit van het aangedane ledemaat aanzienlijk achteruit gaat. Een TEK kan daarom uiteindelijk ingezet worden om het ledemaat zo stabiel mogelijk te houden.

Een TEK wordt pas aangemeten als het ledemaat dun geworden is, middels lymfedrainage en/of zwachtelen. Indien er een stabiel eindpunt is behaald, hiermee wordt bedoeld: dat er rest oedeem is welke niet met therapie verholpen kan worden.

Voor welke klachten is een therapeutische elastische kous geschikt?

  • lymfe oedeem
  • veneuze insufficientie
  • na trombose of erysipelas (wondroos)
  • hart- en vaatproblemen
  • zwangerschap
  • spataderen.

Maar ook bij lang staan of een lange vliegreis worden soms elastische kousen gedragen om het ontstaan van spataderen en of oedeemvorming te voorkomen.

Been en arm kousen kunnen worden geleverd in verschillende lengtes. Deze worden door een therapeut speciaal aangemeten. Op basis van uw klachten, uw manier van leven en uw persoonlijke voorkeur kiest de therapeut de juiste kous voor u.

De meeste kousen zijn beschikbaar in confectiematen en zo nodig wordt een kous speciaal op maat gemaakt. De levertijd van een confectiekous is normaal gesproken ongeveer 6 werkdagen. Voor een maatwerkkous geldt ongeveer 12 werkdagen.

(Translated by Google) A very good and professional physio practice. They listen carefully and ask questions about the complaints. If necessary, the treatment is adjusted. Informal and accessible atmosphere. In short, highly recommended. (Original) Een zeer goede en professionele fysio praktijk. Er wordt goed geluisterd en doorgevraagd mbt de klachten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast. Informele en laagdrempelige sfeer. Kortom een aanrader.

thumb Arjan K
september 24, 2021

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

thumb Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Na jarenlang door fysiotherapeuten behandeld te zijn geweest zonder resultaat, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Jasper Bier. Binnen 2 maanden waren mijn klachten d.m.v. spieroefeningen geheel verdwenen. Daarom zijn meerdere fysio behandelingen per week nu niet meer nodig. Ik ben weer klachten vrij!!

thumb Dominique Berkouwer
september 15, 2021

Vergoeding voor een therapeutische elastische kous

Afhankelijk van uw verzekering heeft u recht op 2 paar kousen per jaar. Indien u voor de eerste keer een kous aangemeten krijgt zal er eerst 1 paar besteld worden en binnen 3 maanden vindt een controle plaats. Als u tevreden bent over uw kous kan dan eventueel een tweede paar besteld worden, dit in verband met het wassen van de kousen.

Als er een medische indicatie is dan is een verwijzing van huisarts of specialist nodig. De steunkousen worden dan door de verzekering vergoed. De meeste verzekeringen vergoeden 2 paar kousen per jaar. Dit kan echter wel ten koste gaan van uw eigen risico. Voor de zekerheid kunt u zelf altijd van te voren contact op nemen met uw verzekering, om inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Een paar kousen gaat ongeveer 7 maanden mee, daarna neemt de werking langzaam af, ook als u de kousen niet of nauwelijks draagt. Het is dan ook aan te raden om jaarlijks nieuwe kousen te bestellen.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

image

Mélanie de Groot - van de Velde

image

Arnoud van Bochove

image

Maurice de Groot

image

Jasper Bier

Maak een afspraak