Vermoeidheid en kanker

Vermoeidheid kan voorkomen als gevolg van de chemotherapie, bestraling, operatie, immuuntherapie en doelgerichte therapie. Oncologiefysiotherapie is erop gericht uw vermoeidheid te helpen verminderen. Vermoeidheid kan ook ontstaan door de impact die de diagnose en de intensiteit van de behandeling op u heeft. Ziek zijn en ervan herstellen is een full-time baan en kost ontzettend veel energie. Veel patiënten beschrijven het gevoel van vermoeidheid alsof ineens de "man met de hamer voorbij komt". Deze vorm van vermoeidheid reageert niet tot nauwelijks op een nacht goed slapen.

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht tijdens en na kanker. De vermoeidheid is vaak een ander soort vermoeidheid dan dat u vroeger kende. Zo kan het zijn dat de vermoeidheid niet afneemt als u een nacht goed slaapt en als u rust. De vermoeidheid kan u als het ware overvallen. Vaak beschrijven cliënten dat “de man met de hamer langskomt” of dat “het als een deken over me heen valt” en dat de vermoeidheid niet overeenkomt met de geleverde inspanning.

 

De vermoeidheid kan belemmerend zijn in uw fysieke activiteiten, maar kan u ook belemmeren bij uw concentratie of bijvoorbeeld het plannen van taken.

 

Waar komt deze vermoeidheid vandaan?

De vermoeidheid gerelateerd aan kanker is dus een andere vermoeidheid dan de gemiddelde mens kent. Het wordt veroorzaakt door de ingrijpende behandeling met chemotherapie, bestraling, operatie of andere aanvullende therapieën zoals hormoontherapie of doelgerichte therapie. De diagnose en behandeling bij kanker zijn daarnaast ontzettend ingrijpende gebeurtenissen en kunnen u ook veel energie kosten met als gevolg vermoeidheid. Uw grenzen overgaan of opzoeken, zoals vaak in de volksmond geadviseerd wordt, is niet altijd de juiste optie om verder te komen bij deze vorm van vermoeidheid.

Hoe kan de oncologiefysiotherapeut u helpen?

Bewegen is een effectieve behandeling gebleken bij het verminderen van vermoeidheid. Ook kan de samenwerking tussen de oncologiefysiotherapeut en ergotherapeut heel waardevol zijn. De ergotherapeut kan u namelijk helpen bij het verdelen van de energie die u heeft en het vergroten van wat u kan hebben. Zo gaat u niet uw grenzen over en werkt u gelijktijdig aan het vergroten van uw energie. Overleg met uw arts of verpleegkundige kan ook waardevol zijn; samen met u kunnen ze kijken of er met medicatie invloed uitgeoefend kan worden op de vermoeidheid.

 

Lees ook eens

https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/vermoeidheid-bij-kanker/algemeen/vermoeidheid-bij-kanker

 

Of vul thuis de lastmeter eens in:

https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/lastmeter

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

thumb Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

thumb De Mu
april 11, 2021

(Translated by Google) A very good and professional physio practice. They listen carefully and ask questions about the complaints. If necessary, the treatment is adjusted. Informal and accessible atmosphere. In short, highly recommended. (Original) Een zeer goede en professionele fysio praktijk. Er wordt goed geluisterd en doorgevraagd mbt de klachten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast. Informele en laagdrempelige sfeer. Kortom een aanrader.

thumb Arjan K
september 24, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak