Sport en kanker

Sporten is wellicht niet het eerste waar u aan denkt op het moment dat u net klaar bent met de behandelingen in het ziekenhuis. Wellicht denkt u er nog minder aan tijdens uw behandelingen; zoals tijdens chemotherapie of bestraling. Toch speelt sport of sportief bewegen een grote rol in uw herstel en ook in het leven met of na kanker. Het kan u helpen vermoeidheid te verminderen en uw spierkracht en conditie te verbeteren.

Sporten is wellicht niet het eerste waar u aan denkt op het moment dat u net klaar bent met de behandelingen in het ziekenhuis. Toch speelt sport of sportief bewegen een grote rol in uw herstel en ook in het leven met of na kanker.

Positieve gevolgen van sporten bij kanker

Sporten met of na kanker kan namelijk bijdragen aan het voorkomen of verminderen van neuropathie klachten. Het kan ook bijdragen aan het vergroten van uw botdichtheid, spierkracht, balans of conditie en uw verbeteren van uw energie en functioneren in uw dagelijks leven. Los van alle fysieke voordelen van sporten, staat sport ook bekend om de positieve effecten op uw gemoed; het kan namelijk bijdragen aan een vermindering van angstgevoelens of somberheid en het vergroten van uw zelfvertrouwen.

 

Hoe ziet sportief bewegen eruit?

In Nederland is de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB) opgesteld. Deze norm beschrijft het volgende:

  • Jeugd (onder de 18 jaar): dagelijks een uur matig intensieve lichamelijke activiteit, waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week gericht zijn op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie).
  • Volwassenen (18-55 jaar): een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week.
  • 55-plussers: een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week.

Bij voorkeur is er ook tijd voor tweemaal per week krachttraining.

Matig intensieve lichamelijke activiteit is bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht waarbij u wat begint te zweten en hijgen, maar niet dusdanig dat u niet meer zou kunnen praten met een eventuele vriend of vriendin.

 

Sportief bewegen en oncologiefysiotherapie

Als gevolg van de behandeling bij kanker kan het echter zijn dat u beperkingen ervaart in het bewegen of in uw bewegingsvrijheid. Vermoeidheid, pijn, vermindering van fysieke functies of neuropathie kunnen u bijvoorbeeld belemmeren. In dat geval kan het handig zijn om advies in te winnen van de oncologiefysiotherapeut. Deze kan ook samen met u eventuele risico’s in kaart brengen, hierbij kunt u denken aan het risico op hart klachten of valrisico.

 

Lees ook:

https://www.sportzorg.nl/sport-bewegen/bibliotheek-archief/nederlandse-norm-gezond-bewegen-nngb

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

thumb Eugene Botermans
juli 27, 2020

(Translated by Google) A very good and professional physio practice. They listen carefully and ask questions about the complaints. If necessary, the treatment is adjusted. Informal and accessible atmosphere. In short, highly recommended. (Original) Een zeer goede en professionele fysio praktijk. Er wordt goed geluisterd en doorgevraagd mbt de klachten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast. Informele en laagdrempelige sfeer. Kortom een aanrader.

thumb Arjan K
september 24, 2021

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

thumb De Mu
april 11, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak