Schouderklachten na borstkanker

Pijn in de arm, moeite met bewegen van de arm, pijn in de borstregio, een zwaar of vermoeid gevoel en koorden in de oksel zijn veel voorkomende redenen van schouderklachten na borstkanker. Soms komt de schouder vast te zitten; dit noemen we ook wel een frozen shoulder. Een erg vervelende en pijnlijke aandoening die het bewegen erg belemmerd.

Schouderklachten bij borstkanker

De behandelingen die bij borstkanker ingezet kunnen worden, kunnen als gevolg hebben dat u schouderklachten ervaart. Schouderklachten komen vaak voor na de behandeling bij borstkanker. Onder schouderklachten verstaan we bijvoorbeeld:

 

  • Moeite met het heffen of strekken van de arm
  • Problemen met dagelijkse activiteiten zoals aankleden, boodschappen tillen, de auto gordel omdoen
  • Krachtvermindering
  • Pijn
  • Een zwaar, vermoeid gevoel (zie ook lymfoedeem)
  • Gespannen koorden in de oksel (zie ook Axillary Web Syndrome)

Wat kan de oncologiefysiotherapeut van FS Fysio voor u betekenen?

Vaak krijgt u vanuit het ziekenhuis al een set aan oefeningen mee die u uit kan voeren na de operatie. Dat is een hele goede ontwikkeling van de afgelopen jaren; want oefenen na de operatie kan al na vijf dagen veilig! Het voordeel hiervan is dat u de kans op schouderklachten verkleind.

 

Ook kan oefenen op een later moment veel bijdragen. Vaak zien we dat de borstspier verkort raakt of andere spieren op spanning komen. Oefenen, maar ook andere fysiotherapeutische behandelingen als mobilisaties, rekken en eventueel dry needling kunnen bijdragen aan een verbeterde schouderfunctie. Behandeling door de oncologiefysiotherapeut en/of oedeemfysiotherapeut kan uitkomst bieden bij pijnklachten, lymfoedeen en/of axillary web syndrome.

Maatwerk

Voor alle schouderklachten geldt; iedereen is anders en de klachten die u ervaart in uw leven vereisen een maatwerk aanpak. Daarom kijkt uw fysiotherapeut graag met u mee hoe uw specifieke klachten het best verholpen kunnen worden. Samenwerking tussen de oncologie-, oedeem- en manueelfysiotherapeut zijn dan ook veelvoorkomend.

Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

thumb Vincent Blok
juli 27, 2020

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

thumb De Mu
april 11, 2021

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

thumb Rob DeHair
september 24, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak