Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. De behandeling kan ervoor zorgen dat u vermoeidheid, verminderde conditie en spierkracht, problemen met plassen, problemen met intimiteit of pijn ervaart. Dit kan uw dagelijkse activiteiten als wandelen, fietsen, zitten of lang staan belemmeren. Hier kan de oncologiefysiotherapeut, mogelijk in samenwerking met de bekkenfysiotherapeut u bij helpen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In Nederland wordt er bij zo’n 12.000 mannen per jaar de diagnose gesteld. Over het algemeen wordt prostaatkanker ontdekt als het nog lokaal in de prostaat zit, maar soms is er al sprake van uitzaaiingen.

De medische behandelingen bij prostaatkanker kunnen bestaan uit operatie, bestraling, chemotherapie, hormonale therapie, radioactief radium of andere radioactieve stof. Soms wordt er gekozen om nog niet direct te starten met behandeling, maar wordt er actief gevolgd door middel van frequent onderzoek. Dit wordt ook wel het “wait and see” beleid genoemd.

Gevolgen van de behandeling bij prostaatkanker

Afhankelijk van de gekozen methode van behandelen kunnen er verschillende korte en lange termijn bijwerkingen optreden die het bewegen beïnvloeden. Door vermoeidheid, verminderde spierkracht of verminderde conditie kan u bijvoorbeeld problemen ervaren met het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten, hobby’s/sport en/of werkzaamheden. U kunt ook andere bijwerkingen ervaren, zoals gewrichtsklachten of pijn. Uit de literatuur en ervaring weten we ook dat er problemen kunnen ontstaan met plassen, ontlasten en/of intimiteit. Tevens kunnen gevoelens van angst, spanning of depressie een rol spelen.

Wat kan de oncologiefysiotherapeut betekenen?

De oncologiefysiotherapeut kan u helpen om uw fysieke beperkingen te verminderen. Samenwerking met de bekkenfysiotherapeut kan heel waardevol zijn indien u last heeft van problemen zoals hierboven beschreven. Ook kan de psychosomatisch fysiotherapeut ondersteunend zijn bij de emotionele gevolgen van prostaatkanker.

 

Zie ook:

https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/algemeen/wat-is-prostaatkanker

 

Download hier (indien u lymfoedeem ervaart):

Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

thumb Vincent Blok
juli 27, 2020

Zeer prettige benadering, houden mijn klachten goed in het oog en stemmen daar de behandeling direct op af. Locatie biedt tal van training mogelijkheden. Zeer persoonlijke benadering

thumb Henk Klein
oktober 8, 2021

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

thumb De Mu
april 11, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak