Fysiotherapie bij borstamputatie

Na de diagnose borstkanker kan het zijn dat u wordt geopereerd aan de borst.
In 90% van alle diagnoses wordt er namelijk gekozen voor een operatie. In 57% van
de gevallen is dat een borst besparende operatie en in 43% een borstamputatie.
Na de operatie kunt u pijn hebben, dit verdwijnt over het algemeen vanzelf.
Bij 20-50% van de vrouwen blijft deze pijn langere tijd bestaan.

Waardoor ontstaat aanhoudende pijn na een borstamputatie?

Er zijn verschillende risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van aanhoudende pijn na een borstamputatie. U heeft niet altijd invloed op alle factoren. Zo speelt het mee of u bestraald bent na de operatie of u direct pijn had na de operatie en of er sprake was van chronische pijn voor de operatie. Ook uw leeftijd op het moment van opereren en emotionele factoren spelen een rol. Steeds vaker wordt er gekozen voor chemotherapie voorafgaand aan de operatie, waardoor de operatie dus niet meer de eerste behandeling is die u ondergaat. Wanneer de diagnose kanker wordt gesteld, kan dit veel emoties bij u en uw naasten teweegbrengen. Een emotionele reactie is heel normaal en verdient ook een plek in het proces.

Patiënten met hoge mate van angst of depressieve gevoelens hebben een grotere kans op aanhoudende pijn na de borstamputatie. Hetzelfde geldt voor angst en depressieve gevoelens die ontstaan na de operatie. Mocht u merken dat dit soort klachten u belemmeren, dan is het raadzaam om eens te praten met de mammacare verpleegkundige, psychosomatisch fysiotherapeut, sociaal maatschappelijk werker of psycholoog.

Wie kunnen u ondersteunen?

Naast contact met een psycholoog, sociaal maatschappelijk werker, psychosomatisch fysiotherapeut of verpleegkundige, speelt bewegen in een veilige omgeving een grote rol bij het verminderen van angstklachten of depressieve gevoelens. De oncologie fysiotherapeut kan u daarbij ook ondersteunen. Na een borstoperatie kan het zijn dat uw schouder en schouderregio pijnlijk of beperkt is met bewegen. Naast oefentherapie bij de oncologie fysiotherapeut kan de
therapeut u ook helpen door de schouder, de spieren en de huid hieromheen te
behandelen. Ook als u oedeem ervaart is deze therapie veilig, daarbij kan gelijktijdig
oedeemtherapie plaatsvinden om u op alle fronten te ondersteunen.

5 star review  (Translated by Google) Super helped. (Original) Super geholpen.

thumb Marion Claes
oktober 15, 2020

5 star review  Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

thumb Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

5 star review  Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

thumb Eugene Botermans
juli 27, 2020

Hoe kan fysiotherapie helpen na een borstamputatie?

Naast contact met een psycholoog, sociaal maatschappelijk werker, psychosomatisch fysiotherapeut of verpleegkundige, speelt bewegen in een voor u waardevolle situatie een grote rol in het verminderen van angstklachten of depressie gevoelens. De oncologie fysiotherapeut kan u daarbij ook ondersteunen. Na een borstoperatie kan het zijn dat uw schouder en schouderregio pijnlijk of beperkt is met bewegen, naast oefentherapie bij de oncologie fysiotherapeut kan de therapeut u ook helpen door de schouder, de spieren en de huid hieromheen te behandelen. Ook als u oedeem ervaart is deze therapie veilig, daarbij kan gelijktijdig oedeemtherapie plaatsvinden om u op alle fronten te ondersteunen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak