Aanhoudende pijn na borstamputatie

Pijn na een operatie bij borstkanker komt vaak voor; ook als de operatie al langer geleden is. De pijn kan samengaan met een stijf of stram gevoel bij bewegen of zwelling. De pijn kan bijvoorbeeld brandend, stekend, schietend of zeurend van aard zijn. Na de operatie kan u pijn hebben in de borstregio, de schouder, oksel, de arm of de nek.

Na de diagnose borstkanker, kan het zijn dat u wordt geopereerd aan de borst. In 90% van alle diagnoses wordt er namelijk gekozen voor een operatie. In 57% van de gevallen is dat een borst besparende operatie en in 43% een borstamputatie. Na de operatie kunt u pijn hebben, dit verdwijnt over het algemeen vanzelf, maar bij 20-50% van de vrouwen blijft deze pijn langere tijd bestaan.

Waardoor ontstaat aanhoudende pijn na een borstamputatie?

Er zijn verschillende risicofactoren beschreven die een rol spelen bij het ontstaan van aanhoudende pijn na een borstamputatie. U heeft niet altijd invloed op alle factoren. Zo speelt het mee of u bestraald bent na de operatie, of u direct pijn had na de operatie, of er sprake was van chronische pijn voor de operatie, hoe jong u bent op het moment van opereren en ook emotionele factoren spelen een rol.

 

De pijn kan ontstaan als gevolg van de wond, maar kan ook als gevolg van schade aan een zenuw ontstaan. Het komt vaak voor dat er een zenuw geraakt wordt bij de operatie. We maken dan onderscheid in pijn op basis van schade aan het bindweefsel of aanhoudende pijn als gevolg van zenuwschade. Er kan een mengbeeld zijn waarin beide een rol spelen.

 

Steeds vaker wordt er gekozen voor chemotherapie voorafgaand aan de operatie, waardoor de operatie dus niet meer de eerste behandeling is die u ondergaat. Wanneer de diagnose kanker wordt gesteld, kan dit een hoop emotie bij u en uw naasten teweegbrengen. Een emotionele reactie is heel normaal en verdient ook een plek in het proces. Dames met hele hoge mate van angst of depressie hebben echter een grotere kans op aanhoudende pijn na de borstamputatie. Hetzelfde geldt voor angst en depressie die ontstaat na de operatie. Mocht u merken dat dit soort klachten u belemmeren, dan is het raadzaam om daarvoor eens te praten met de mammacare verpleegkundige, psychosomatisch fysiotherapeut, sociaal maatschappelijk werker of psycholoog.

Wie kunnen u ondersteunen?

Pijn en de juiste behandeling ervan kunnen complex zijn. Naast contact met een psycholoog, sociaal maatschappelijk werker, psychosomatisch fystioherapeut of verpleegkundige, speelt bewegen in een voor u waardevolle situatie een grote rol in het verminderen van angstklachten of depressie gevoelens. De oncologie fysiotherapeut kan u daarbij ook ondersteunen. Na een borstoperatie kan het zijn dat uw schouder en schouderregio pijnlijk of beperkt is met bewegen, naast oefentherapie bij de oncologie fysiotherapeut kan de therapeut u ook helpen door de schouder, de spieren en de huid hieromheen te behandelen. Ook als u oedeem ervaart is deze therapie veilig, daarbij kan gelijktijdig oedeemtherapie plaatsvinden om u op alle fronten te ondersteunen.

Oedeem, lymfe, lymfedrainage, lymfeklieren, oncologie, vochtophoping, vochtafvoer, steunkous

Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

Jolanda Hardenbol Avatar Jolanda Hardenbol
maart 4, 2021

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

Eugene Botermans Avatar Eugene Botermans
juli 27, 2020

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Rob DeHair Avatar Rob DeHair
september 24, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak