Palliatieve fase bij kanker

De palliatieve fase, waarin de kanker niet meer te genezen is, bestaat uit verschillende fasen. U kunt in de palliatieve fase merken dat vermoeidheid, pijn of verminderde spierkracht en conditie een rol spelen. De palliatieve fase kan lang duren; daarom kan het fijn zijn hulp te hebben om met zo'n goed mogelijke kwaliteit van leven te functioneren. De oncologie fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Wanneer het niet meer mogelijk is om genezend te behandelen bij kanker, dan spreken we van de palliatieve fase.

De palliatieve fase kenmerkt zich door verschillende fases. Zie het diagram.

overgenomen van: zorgvoorbeter.nl/palliatieve-zorg/wat-is-het/vier-fasen

Tijdens de ziektegerichte palliatie wordt u nog behandeld met als doel het handhaven of vertragen van de ziekte. In de symptoomgerichte palliatie wordt de ziekte niet meer actief behandeld, maar nog wel de klachten die u als gevolg daarvan ervaart. Deze twee fases kunnen kort, maar ook lang duren. Soms duren deze eerste twee fases van de palliatie jaren.

Palliatieve zorg betekent ook zorg in de laatste fase; de stervensfase. Deze fase kenmerkt zich door het naderen van het einde van het leven en uiteindelijk het overlijden.

Wat kan oncologie fysiotherapie in de palliatieve fase voor mij of mijn naasten betekenen?

In het begin van de palliatieve fase kan het zijn dat u nog heel veel kunt doen. Soms is het zelfs zo dat als u leert omgaan met een aantal beperkingen, u bijvoorbeeld uw hobby’s uit kan blijven voeren. De oncologiefysiotherapeut kan u helpen met pijnvermindering, uitleg over bewegen met botmetastasen of andere onderliggende ziekten of aandoeningen, uw fysieke capaciteit te optimaal te benutten of nog iets te vergroten of bijvoorbeeld met het beter doorstaan van de behandelingen die u nog krijgt.

Onderdeel van de terminaal palliatieve zorg, vaak gegeven door een palliatief team onder begeleiding van uw huisarts, kan fysiotherapie zijn. Het doel in de terminale fase is altijd comfort. De fysiotherapeut kan u in deze fase helpen met pijnverlichting, vermindering van uw oedeemklachten, ontspanning, u uitleg geven over de klachten die u ervaart en u helpen met bijvoorbeeld uw lighouding.

Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

thumb De Mu
april 11, 2021

(Translated by Google) Super helped. (Original) Super geholpen.

thumb Marion Claes
oktober 15, 2020

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

thumb Rob DeHair
september 24, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak