Lymfoedeem en kanker

Lymfoedeem bij kanker ontstaat wanneer lymfeklieren worden weggehaald, chemotherapie gegeven wordt en/of wordt bestraald. Er ontstaat dan vochtophoping of zwelling in het geopereerde of bestraalde gebied of in de aangelegen arm of been. Dit kan een zwaar of vermoeid gevoel gegeven en er kan krachtverlies ontstaan. Ook kan de huid veranderen van kleur of structuur. De vorm van het lidmaat kan veranderen. Dit kan er voor zorgen dat uw zelfvertrouwen daalt.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is het overmatig ophopen van vocht en eiwitten in een lichaamsdeel. Als gevolg van operatie, bestraling en/of chemotherapie kan er lymfoedeem ontstaan in uw arm, been of op de romp. Tijdens de operatie kan het zijn dat een deel van de lymfeklieren rondom de tumor of in het aangelegen gebied weggehaald worden. Ook kan er bestraald worden op de lymfeklieren of het geopereerde gebied. Bij borstkanker is ook bekend dat bepaalde chemotherapeutische middelen de kans op lymfoedeem kunnen vergroten.

Welke klachten horen er bij lymfoedeem?

Klachten die veel worden ervaren bij lymfoedeem zijn: een zwaar, vermoeid gevoel in het aangedane lidmaat of de romp, een (subjectief) gevoel van zwelling, een toename van de omvang, rode of gespannen huid en veranderingen van de oppervlakte van de huid.

Hoe ziet de behandeling van lymfoedeem door een oedeemtherapeut bij FS Fysio eruit?

De behandeling van lymfoedeem bij kanker bestaat uit verschillende facetten, allen met als doel het verminderen en/of stabiliseren van het lymfoedeem. De behandeling van lymfoedeem geschiedt door de oncologiefysiotherapeut in samenwerking met de oedeemfysiotherapeut.

De behandeling kan bestaan uit: oefentherapie, compressie (door middel van zwachtels en een kous), therapie in het zwembad, huidverzorging, manuele lymfe drainage en leefstijladvies.

In samenwerking met u maakt de oncologie- of oedeemfysiotherapeut een inschatting van het risico dat u loopt op lymfoedeem. Aan de hand van de inschatting van het risico wordt een behandelplan opgesteld.

 

Zie ook:

https://www.lymfoedeem.nl/lymfoedeem/wat-is-lymfoedeem/

https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/lymfoedeem-bij-kanker/algemeen/lymfoedeem-bij-kanker

 

Download hier:

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

thumb Rob DeHair
september 24, 2021

Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

thumb Vincent Blok
juli 27, 2020

Zeer prettige benadering, houden mijn klachten goed in het oog en stemmen daar de behandeling direct op af. Locatie biedt tal van training mogelijkheden. Zeer persoonlijke benadering

thumb Henk Klein
oktober 8, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak