Lymfoedeem en kanker

Lymfoedeem bij kanker ontstaat wanneer lymfeklieren worden weggehaald, chemotherapie gegeven wordt en/of wordt bestraald. Er ontstaat dan vochtophoping of zwelling in het geopereerde of bestraalde gebied of in de aangelegen arm of been. Dit kan een zwaar of vermoeid gevoel gegeven en er kan krachtverlies ontstaan. Ook kan de huid veranderen van kleur of structuur. De vorm van het lidmaat kan veranderen. Dit kan er voor zorgen dat uw zelfvertrouwen daalt.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is het overmatig ophopen van vocht en eiwitten in een lichaamsdeel. Als gevolg van operatie, bestraling en/of chemotherapie kan er lymfoedeem ontstaan in uw arm, been of op de romp. Tijdens de operatie kan het zijn dat een deel van de lymfeklieren rondom de tumor of in het aangelegen gebied weggehaald worden. Ook kan er bestraald worden op de lymfeklieren of het geopereerde gebied. Bij borstkanker is ook bekend dat bepaalde chemotherapeutische middelen de kans op lymfoedeem kunnen vergroten.

Welke klachten horen er bij lymfoedeem?

Klachten die veel worden ervaren bij lymfoedeem zijn: een zwaar, vermoeid gevoel in het aangedane lidmaat of de romp, een (subjectief) gevoel van zwelling, een toename van de omvang, rode of gespannen huid en veranderingen van de oppervlakte van de huid.

Hoe ziet de behandeling van lymfoedeem door een oedeemtherapeut bij FS Fysio eruit?

De behandeling van lymfoedeem bij kanker bestaat uit verschillende facetten, allen met als doel het verminderen en/of stabiliseren van het lymfoedeem. De behandeling van lymfoedeem geschiedt door de oncologiefysiotherapeut in samenwerking met de oedeemfysiotherapeut.

De behandeling kan bestaan uit: oefentherapie, compressie (door middel van zwachtels en een kous), therapie in het zwembad, huidverzorging, manuele lymfe drainage en leefstijladvies.

In samenwerking met u maakt de oncologie- of oedeemfysiotherapeut een inschatting van het risico dat u loopt op lymfoedeem. Aan de hand van de inschatting van het risico wordt een behandelplan opgesteld.

 

Zie ook:

https://www.lymfoedeem.nl/lymfoedeem/wat-is-lymfoedeem/

https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/lymfoedeem-bij-kanker/algemeen/lymfoedeem-bij-kanker

 

Download hier:

Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

thumb Vincent Blok
juli 27, 2020

Na jarenlang door fysiotherapeuten behandeld te zijn geweest zonder resultaat, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Jasper Bier. Binnen 2 maanden waren mijn klachten d.m.v. spieroefeningen geheel verdwenen. Daarom zijn meerdere fysio behandelingen per week nu niet meer nodig. Ik ben weer klachten vrij!!

thumb Dominique Berkouwer
september 15, 2021

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

thumb Eugene Botermans
juli 27, 2020

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak