In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen te maken met borstkanker. Borstkanker komt ook voor bij mannen, maar veel minder vaak. Bij mannen wordt zo’n 135 keer per jaar de diagnose gesteld ten opzichte van 18.000 vrouwen.
Behandeling van borstkanker
De medische behandeling bij borstkanker kan bestaan uit een operatie, bestraling, chemotherapie, immuuntherapie, doelgerichte therapie en anti-hormoontherapie. Als gevolg van deze behandelingen kunnen er korte en lange termijnbijwerkingen ontstaan die het bewegen belemmeren.
Gevolgen van de behandeling bij borstkanker
Veelvoorkomend zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, beperkingen in het bewegen van de schouder, lymfoedeem, vermindering van conditie en spierkracht, neuropathie en gewrichtspijn. De klachten kunnen in mate en frequentie sterk verschillen van persoon tot persoon. Het gevolg van deze klachten kan zijn dat u uw hobby’s, sport, werkzaamheden of dagelijkse activiteiten niet of niet meer goed uit kunt voeren. Tevens kunnen gevoelens van angst, spanning of depressie een rol spelen. Dit kan bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan een veranderd lichaamsbeeld of angst voor (terugkeer van) de ziekte.