Bewegen tijdens kanker

Tijdens de behandeling bij kanker kunt u merken dat u minder spierkracht heeft, uw conditie verminderd en u zich vermoeider voelt. Het kan zijn dat uw energie afneemt en u minder zin heeft om bezig te zijn. Toch kan bewegen tijdens de behandeling bij kanker u helpen om de vermoeidheid te verminderen en uw energie, spierkracht en conditie te behouden. Bijkomende voordelen zijn dat bewegen tijdens de behandeling met chemotherapie beschermend werkt tegen het krijgen van neuropathie (tintelingen of een doof gevoel in uw handen en/of voeten) en helpt om de kuren beter te verdragen en te kunnen voltooien.

In het verleden luidde de boodschap tijdens kanker vaak: “Houdt rust tijdens de behandeling, lever geen inspanning en sport niet.” De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar bewegen tijdens kanker om bijwerkingen van de verschillende medische behandelingen te verminderen en de kwaliteit van het dagelijks leven zo hoog mogelijk te houden. Waarbij vragen over veiligheid en doeltreffendheid voorop stonden. Wat betekent dat voor u of uw naasten die te maken hebben met kanker?

Voordelen van bewegen tijdens chemotherapie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat inspanning tijdens de behandeling met chemotherapie en bestraling tegen kanker veilig is. De oncologie fysiotherapeut is opgeleid om in uw specifieke situatie samen met u te bekijken wat veilig en verantwoord is. Bewegen tijdens chemotherapie heeft als voordeel dat de kans dat u de chemotherapie af kunt maken groter is, omdat bijwerkingen als misselijkheid en vermoeidheid minder aanwezig zijn bij mensen die bewegen tijdens chemotherapie.

Daarnaast heeft bewegen tijdens de behandeling tegen kanker een positief effect op de kwaliteit van leven, vermoeidheid, conditie en spierkracht. Meerdere onderzoeken tonen aan dat dit positieve effect ook na de behandeling blijft bestaan. Bewegen heeft daarnaast ook gunstige effecten op het verminderen van stress, pijnklachten, angst, somberheid en problemen met concentratie of geheugen.

Het is altijd belangrijk om advies in te winnen van uw behandelend oncoloog of oncologieverpleegkundige. Daarnaast kunt u altijd met vragen terecht bij uw oncologie fysiotherapeut.

(Translated by Google) A very good and professional physio practice. They listen carefully and ask questions about the complaints. If necessary, the treatment is adjusted. Informal and accessible atmosphere. In short, highly recommended. (Original) Een zeer goede en professionele fysio praktijk. Er wordt goed geluisterd en doorgevraagd mbt de klachten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast. Informele en laagdrempelige sfeer. Kortom een aanrader.

thumb Arjan K
september 24, 2021

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

thumb Eugene Botermans
juli 27, 2020

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

thumb Rob DeHair
september 24, 2021

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Maak een afspraak