Wat is manueeltherapie?Manueeltherapie is een manier om:

  • uw gewrichten beter te laten werken;
  • uw beweeglijkheid te vergroten (of juist te verminderen);
  • uw houding te verbeteren.

De manueeltherapeut gebruikt daarvoor een aantal specifieke technieken die vaak direct effect hebben: u hebt minder pijn en beweegt gemakkelijker. Manueeltherapie is een Masteropleiding welke gevolgd kan worden na de opleiding Fysiotherapie.

Wanneer is manueeltherapie geschikt?

Manueeltherapie kan heilzaam zijn als gewrichten slechter bewegen of als bewegen pijn doet.

Enkele voorbeelden van klachten waarvoor mensen een manuele therapeut bezoeken:

  • Hoofd- en nekpijn met stijfheid in de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling van pijn tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, al dan niet met pijn die naar de benen uitstraalt
  • Bepaalde vormen van duizeligheid als u uw nek beweegt.

Of manuele therapie ook úw klacht(-en) kan verhelpen, moet blijken uit onderzoek bij de eerste afspraak.

Zo gaat de manueeltherapeut te werk

Een van die technieken die de manueel therapeut inzet, is manipulatie. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen en soms is daarbij een knappend geluid te horen. Vandaar dat manipuleren in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd wordt. De meeste patiënten ervaren een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden manipulatie over het algemeen niet pijnlijk. De behandeling bestaat verder uit verschillende oefeningen en u krijgt instructie en advies.

Wat is een manueeltherapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een driejarige masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Deze opleiding geeft de therapeut extra kennis over beweging en de rol van de wervelkolom daarbij.

Vergoedingen manueeltherapie

manueeltherapie of manuele therapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt hangt af van het aanvullende pakket dat u bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten. Dit kunt u onder andere terugvinden in uw polisvoorwaarden.

Voor bepaalde chronische indicaties kunt u in aanmerking komen voor vergoeding uit de basisverzekering, door alle zorgverzekeraars. De zorg vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico.

Maak hier uw afspraak