Fysiotherapie bij borstamputatie

Na de diagnose borstkanker, kan het zijn dat u geopereerd bent aan de borst. In 90% van alle diagnoses wordt er namelijk gekozen voor een operatie. In 57% van de gevallen is dat een borst besparende operatie en in 43% een borstamputatie. Na de operatie kunt u pijn hebben, dit verdwijnt over het algemeen vanzelf, maar bij 20-50% van de vrouwen blijft deze pijn langere tijd bestaan.

Welke klachten komen voor na een borstamputatie?

Er zijn verschillende risicofactoren beschreven die een rol spelen bij het ontstaan van aanhoudende pijn na een borstamputatie. U heeft niet altijd invloed op alle factoren. Zo speelt het mee of u bestraald bent na de operatie en  of u direct pijn had na de operatie. Ook als er sprake was van chronische pijn voor de operatie en hoe jong u bent op het moment van opereren. Emotionele factoren spelen  ook een rol.

Steeds vaker wordt er gekozen voor chemotherapie voorafgaand aan de operatie, waardoor de operatie dus niet meer de eerste behandeling is die u ondergaat. Wanneer de diagnose kanker wordt gesteld, kan dit een hoop emotie bij u en uw naasten teweegbrengen. Een emotionele reactie is heel normaal en verdient ook een plek in het proces. Dames met hele hoge mate van angst of depressie hebben echter een grotere kans op aanhoudende pijn na de borstamputatie. Hetzelfde geldt voor angst en depressie die ontstaat na de operatie. Mocht u merken dat dit soort klachten u belemmeren, dan is het raadzaam om daarvoor eens te praten met de mammacare verpleegkundige, psychosomatisch fysiotherapeut, sociaal maatschappelijk werker of psycholoog.

  5 star review  Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

  thumb De Mu
  april 11, 2021

  5 star review  Door goede behandelingen en sportadvies zonder problemen mijn sportcarrière kunnen doorlopen.

  thumb Vincent Blok
  juli 27, 2020

  5 star review  (Translated by Google) A very good and professional physio practice. They listen carefully and ask questions about the complaints. If necessary, the treatment is adjusted. Informal and accessible atmosphere. In short, highly recommended. (Original) Een zeer goede en professionele fysio praktijk. Er wordt goed geluisterd en doorgevraagd mbt de klachten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast. Informele en laagdrempelige sfeer. Kortom een aanrader.

  thumb Arjan K
  september 24, 2021

Hoe kan fysiotherapie helpen na een borstamputatie?

Naast contact met een psycholoog, sociaal maatschappelijk werker, psychosomatisch fysiotherapeut of verpleegkundige, speelt bewegen in een voor u waardevolle situatie een grote rol in het verminderen van angstklachten of depressie gevoelens. De oncologie fysiotherapeut kan u daarbij ook ondersteunen. Na een borstoperatie kan het zijn dat uw schouder en schouderregio pijnlijk of beperkt is met bewegen, naast oefentherapie bij de oncologie fysiotherapeut kan de therapeut u ook helpen door de schouder, de spieren en de huid hieromheen te behandelen. Ook als u oedeem ervaart is deze therapie veilig, daarbij kan gelijktijdig oedeemtherapie plaatsvinden om u op alle fronten te ondersteunen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met FS Fysio door te mailen naar sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010 – 451 65 39.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak