Bent u op zoek naar bekkenfysiotherapie in Capelle aan den IJssel?

Heeft u last van uw bekken tijdens of na uw zwangerschap? Overgangsklachten? Te maken met ongewild urineverlies? Of moeite om naar de wc te gaan? Dit zijn slechts enkele bekkenklachten, waarbij bekkenfysiotherapie uitkomst kan bieden. Met bekkenfysiotherapie leert een van onze bekkenfysiotherapeuten u uw bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te gebruiken. U kunt voor bekkenfysiotherapie terecht op onze locatie in het IJsselland ziekenhuis (Bekken Expertise Centrum) of een van onze andere locaties.

 1. Bekken- en bekkenbodemproblemen bij vrouwen is een veel besproken en voorkomend probleem. Een paar druppels urineverlies bij lachen of sporten neemt u misschien voor lief , maar dit is uiterst onverstandig ! In de loop der jaren kan dit probleem verergeren , het is van belang dat u zo snel mogelijk met de juiste training begint. Pijnklachten tijdens of na een zwangerschap verdienen ook uw aandacht, blijf er niet mee lopen! Andere problemen zoals een drukkend gevoel aan de onderkant, stuitjesklachten, ontlastingsverlies , verlies van windjes , pijn bij het vrijen of obstipatie zijn misschien door juiste tips en adviezen in combinatie met oefeningen te verhelpen. Hieronder kunt u zien hoe de organen in het kleine bekken liggen met daarbij de bekkenbodemspieren. Wilt u meer weten? Mail naar bekkenadvies@gmail.com of nog beter  maak een afspraak. Vrouwelijke bekken met de organen en de bekkenbodemspieren

  Bekkenbodemproblemen:

  De bekkenbodem bestaat uit spierbundels omgeven door compact bindweefsel en uitgespannen aan de onderzijde van het bekken via het schaambeen aan de voorzijde naar het heiligbeen aan de achterzijde. Wat doen de bekkenbodemspieren? De bekkenbodemspieren spannen aan bij hoesten,  niezen of persen, om ongewild urineverlies te voorkomen.

  • Ze ondersteunen de buikorganen, met name als u staat.
  • Ze beschermen de bekkenorganen (blaas, vagina en darm) voor schade van buitenaf.
  • Ze houden de organen in het kleine bekken in de juiste positie.
  • Ze fungeren als sluitspier van de blaas en endeldarm zodat de mens onder bewuste controle kan uitplassen en ontlasting kan hebben.
  • Ze maken seksuele gemeenschap mogelijk.

  De bekkenbodemspieren moeten stevig zijn en voorzien van goede zenuwen zodat zij de juiste spanning en controle hebben.

  Wat gebeurt er bij een zwakke/beschadigde bekkenbodem?

  De volgende problemen kunnen ontstaan: 1. Stressincontinentie. Onvrijwillig verlies van urine bij hoesten, niezen, tillen, lachen of lichamelijke inspanning zoals sporten. 2. Urge incontinentie. Onvrijwillig verlies van urine gepaard gaand met plotse onhoudbare aandrang om te plassen. 3. Gemengde incontinentie. Tegelijkertijd last van stress- en urge incontinentie. 4. Verzakking van organen in het bekken, waarbij de blaas, darm en/of baarmoeder in of buiten de vagina uitstulpen. 5. Seksuele problemen, zoals een verminderd gevoel bij seksuele gemeenschap of een gevoel van een wijde vagina.

  Werkwijze bij Bekkenbodemproblemen:

  Het eerste consult bestaat ui het inventariseren van uw klachten en lichamelijke beperkingen. Dit gaat gepaard met vragenlijsten, plasdagboek en ontlastingsdagboek om beter inzicht te krijgen. Indien noodzakelijk en na instemming van u vind er bij het 2de consult een inwendig onderzoek plaats dat de spierfunctie van uw bekkenbodem in kaart brengt. Is er sprake van een te hoge of een te lage spanning van uw spieren; is er een balans in functie van de bekkenbodem en is er een relatie met bijvoorbeeld de lage rug/bekken/heupen of ademhaling? U krijgt hier dan antwoord op, een behandelplan en oefenprogramma volgt hierna waarbij u duidelijke instructies krijgt voor thuis.

  Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap
  Kenmerken van bekkenpijn

  Bekkenklachten kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap of na de bevalling.Dit kan ook jaren na de bevalling zijn,dan is behandeling nog steeds zinvol.Ook kan de oorzaak gevonden worden na een ongeval , breuk van het bekken of schaambeen. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen.De pijnklachten staan voorop die leiden tot problemen bij het dagelijkse functioneren. De pijn kan zich bevinden rondom het bekken: In de lage rug, bij het stuitje, rondom het schaambeen, in de liesstreek , in de buik maar ook uitstralend naar de benen, schouderbladen of nek.De pijn is wisselend van stekend tot zeurend. Van af en toe tot continue maar ook de plaats kan wisselen.

   Houdingsvermogen wervelkolom bij zwangerschap

  Activiteiten die moeite kunnen  kosten:

  • Langere tijd staan, zitten, liggen of lopen, Opstaan vanuit bed, stoel en/of bank, In en uit de auto stappen, Lopen en traplopen,Omdraaien in bed,
  • Sporten,Tillen, Huishoudelijke taken, Vrijen,Fietsen,Kind verzorgen,Werken

  Veelvoorkomende klachten:

  • Door het been zakken, Blokkeren van een been,Uitstralende pijn naar de benen,Zeurende pijn in de rug,bekken,schaamstreek of liezen.
  • Pijnscheuten in rug,bekken en/of schaambeen, Zware benen, Darmklachten,Opgeblazen buik/onderbuikspijn.
  • Incontinentie,Toenemende pijn gedurende de dag,Napijn, de volgende dag of na een zwaardere activiteit.

  Werkwijze bij bekkenklachten

  Door diverse nascholing te volgen ben ik tot een eigen visie en behandelwijze gekomen.Door een goede samenwerking tussen behandelaar en cliënt is het behandelresultaat positief te noemen.

  Van groot belang is dat de cliënt :

  1. Inzicht krijgt in haar of zijn klachtenpatroon 2. Begrijpt wat pijn doet met je lijf en leven 3. Zelf het dagelijkse functioneren bekijkt en eventueel aanpast   4. Inzet toont om de adviezen en oefeningen uit te voeren 5. Minstens 1 maal met de partner komt voor massage – en oefeninstructies 6. In beweging blijft!

  Door de gerichte oefentherapie en ondersteuning van de partner komt de cliënt niet meer dan 5 maal voor een behandeling.Hierna kan de cliënt de oefeningen samen met de partner uitvoeren tot het einde van de zwangerschap of  tot de volgende fase van de revalidatie. Na een bevalling is het van belang je “core” te trainen, oftewel de spieren die verantwoordelijk zijn voor een goede stabiliteit van de rug en bekken. Deze moeten in balans zijn , bij vermindering van functie van een van deze spieren gaan de andere overbelast worden en dat geeft klachten. Hieronder is te zien hoe dit werkt.

Multidisciplinair spreekuur in het IJsselland Ziekenhuis voor vrouwen met incontinentie en verzakkingsklachten

Sinds 2010 is dit een bestaand spreekuur. In een ochtend ( op maandag of dinsdag) bezoekt u de continentieverpleegkundige, de gynaecoloog , uroloog en bekkenfysiotherapeut. Aan het einde van de ochtend bespreekt het team de onderzoeken en volgt er een behandelplan dat met u rond 12.30 uur wordt besproken. Aanmelden kan via uw huisarts, gynaecoloog of uroloog. Middels onderstaande link vind u meer informatie op de website van het

http://www.ysl.nl/specialismen-en-behandelingen/afdelingen-en-specialismen/bekkenbodem-spreekuur/

  5 star review  (Translated by Google) A very good and professional physio practice. They listen carefully and ask questions about the complaints. If necessary, the treatment is adjusted. Informal and accessible atmosphere. In short, highly recommended. (Original) Een zeer goede en professionele fysio praktijk. Er wordt goed geluisterd en doorgevraagd mbt de klachten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast. Informele en laagdrempelige sfeer. Kortom een aanrader.

  thumb Arjan K
  september 24, 2021

  5 star review  Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

  thumb De Mu
  april 11, 2021

  5 star review  Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

  thumb Jolanda Hardenbol
  maart 4, 2021

Bekkenfysiotherapie bij operaties door de gynaecoloog

Uw gynaecoloog heeft met u besproken om uw klachten te verhelpen u mogelijk een operatie moet ondergaan. Het is zeer waarschijnlijk dat u ter voorbereiding op deze operatie naar een Bekkenfysiotherapeut wordt verwezen.

Wat houd dit in?

Pre-operatief o.a.:

1. Optimaliseren van uw bekkenbodemfunctie

2. Aanleren van juiste houding en gedrag bij plassen en ontlasten

3. Adviezen voor  na de operatie

4. Eventuele aanwezige rug-,bekken- of heupklachten onderzoeken en indien mogelijk behandelen

Post-operatief o.a.:

1. Evaluatie van uw bekkenbodemfunctie

2. Starten met gerichte oefeningen

3. Toepassen van uw bekkenbodem in het dagelijks leven

4. Functie van blaas en darmen evalueren

U kunt bij ons terecht als u via de specialist van het IJsselland Ziekenhuis verwezen wordt maar ook vanuit overige ziekenhuizen kunt u in onze praktijk behandeld worden.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak