Bewegen na kanker om restklachten te verminderenBent u in het verleden behandeld voor kanker en heeft u last van restklachten? Of heeft u een familielid, vriend(in) of bekende die behandeld is voor kanker? U of uw bekende zijn daarin niet alleen.

Dankzij de snelle vooruitgang in de medische wereld, wordt de behandeling tegen kanker steeds beter. Dat betekent dat steeds meer mensen kanker overleven. Overlevers hebben vaak 1 of meerdere medische behandeling ondergaan in hun traject. Veel voorkomende behandelingen zijn chirurgie, chemotherapie, bestraling, immuuntherapie en anti-hormoontherapie. Deze behandelingen gaan voor veel mensen gepaard met bijwerkingen op korte en langere termijn. Zo heeft bijvoorbeeld 25% van de overlevers last van vermoeidheid jaren na hun laatste behandeling en spelen bij 40% van overlevers slaapproblemen een rol op langere termijn. Ook ervaart bijna de helft van de overlevers tot twee jaar na de diagnose angst en een derde heeft last van sombere gevoelens of depressiviteit.

Het is belangrijk om te weten dat wat u voelt en ervaart te begrijpen is en dat u daarin niet alleen bent. Wanneer u toe bent om hieraan te werken zijn er meerdere mogelijkheden. Bewegen kan een groot positief effect hebben op het verminderen van angst, sombere of depressieve gevoelens en vermoeidheid. Ook kan bewegen uw kwaliteit van leven vergroten en uw fysieke functioneren verbeteren. Het kan lastig zijn om te bepalen waar u moet beginnen. De oncologie fysiotherapeut kan aan de hand van uw ondergane behandelingen en uw doelen samen met u bepalen wat bij u past en wat het grootste effect zal hebben. Dit kan onder begeleiding in de oefenzaal, in uw thuissituatie of op afstand. Het belangrijkste is dat u plezier ervaart in wat u doet, zo is de kans van slagen en het blijven doen het grootst.

Andere gunstige bijkomstigheden van bewegen, waarvoor iets minder sterk bewijs is op basis van wetenschappelijk onderzoek, zijn: verbeterde gezondheid van de botten en verbeterde slaap.

Wat kan u zelf doen?

Het is voor een ieder, met of zonder kanker in het verleden, aangeraden om te voldoen aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. Daarnaast is gezonde voeding volgens de schijf van 5 ook belangrijk. Het kan zijn dat eiwitrijke voeding voor u aan te bevelen is of dat u door de behandeling voor kanker niet alles kan eten, een gespecialiseerde diƫtist kan u hiermee helpen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een gezonde leefstijl kan de kans op het opnieuw krijgen van kanker verkleinen kan.

Oncologie fysiotherapie

Dit artikel geeft een kleine weergave van bewegen na kanker en de voordelen ervan. Het kan veel informatie zijn en u kan veel vragen hebben over wat het beste is voor uw specifieke situatie. Het is belangrijk om te overleggen met uw huisarts, oncologie verpleegkundige of eventueel met de oncologie fysiotherapeut of bewegen voor u effectief en veilig is als u daar nog niet onder behandeling bent.

Meer informatie

U kunt altijd in contact komen via sonja@fsfysio.nl of door te bellen naar 010-451 69 35.

Maak hier uw afspraak