Bent u op zoek naar bekkenfysiotherapie in Capelle aan den IJssel?

Bekken- en bekkenbodemproblemen bij vrouwen is een veel besproken en voorkomend probleem. Een paar druppels urineverlies bij lachen of sporten neemt u misschien voor lief, maar dit is uiterst onverstandig! In de loop der jaren kan dit probleem verergeren, het is van belang dat u zo snel mogelijk met de juiste training begint. Pijnklachten tijdens of na een zwangerschap verdienen ook uw aandacht, blijf er niet mee lopen! Andere problemen zoals een drukkend gevoel aan de onderkant, stuitklachten, ontlastingsverlies, verlies van windjes, pijn bij het vrijen of obstipatie zijn misschien door juiste tips en adviezen in combinatie met oefeningen te verhelpen.

Bekkenbodemproblemen

De bekkenbodem bestaat uit spierbundels omgeven door compact bindweefsel en uitgespannen aan de onderzijde van het bekken via het schaambeen aan de voorzijde naar het heiligbeen aan de achterzijde. Wat doen de bekkenbodemspieren? De bekkenbodemspieren spannen aan bij hoesten,  niezen of persen, om ongewild urineverlies te voorkomen.

 • Ze ondersteunen de buikorganen, met name als u staat.
 • Ze beschermen de bekkenorganen (blaas, vagina en darm) voor schade van buitenaf.
 • Ze houden de organen in het kleine bekken in de juiste positie.
 • Ze fungeren als sluitspier van de blaas en endeldarm zodat de mens onder bewuste controle kan uitplassen en ontlasting kan hebben.
 • Ze maken seksuele gemeenschap mogelijk.

De bekkenbodemspieren moeten stevig zijn en voorzien van goede zenuwen zodat zij de juiste spanning en controle hebben.

Wat gebeurt er bij een zwakke/beschadigde bekkenbodem?

De volgende problemen kunnen ontstaan:

1. Stressincontinentie. Onvrijwillig verlies van urine bij hoesten, niezen, tillen, lachen of lichamelijke inspanning zoals sporten.

2. Urge incontinentie. Onvrijwillig verlies van urine gepaard gaand met plotse onhoudbare aandrang om te plassen.

3. Gemengde incontinentie. Tegelijkertijd last van stress- en urge incontinentie.

4. Verzakking van organen in het bekken, waarbij de blaas, darm en/of baarmoeder in of buiten de vagina uitstulpen.

5. Seksuele problemen, zoals een verminderd gevoel bij seksuele gemeenschap of een gevoel van een wijde vagina.

Werkwijze bij Bekkenbodemproblemen

Het eerste consult bestaat ui het inventariseren van uw klachten en lichamelijke beperkingen. Dit gaat gepaard met vragenlijsten, plasdagboek en ontlastingsdagboek om beter inzicht te krijgen. Indien noodzakelijk en na instemming van u vind er bij het 2de consult een inwendig onderzoek plaats dat de spierfunctie van uw bekkenbodem in kaart brengt. Is er sprake van een te hoge of een te lage spanning van uw spieren; is er een balans in functie van de bekkenbodem en is er een relatie met bijvoorbeeld de lage rug/bekken/heupen of ademhaling? U krijgt hier dan antwoord op, een behandelplan en oefenprogramma volgt hierna waarbij u duidelijke instructies krijgt voor thuis.

Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap
Kenmerken van bekkenpijn

Bekkenklachten kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Dit kan ook jaren na de bevalling zijn, behandeling is dan nog steeds zinvol. Ook kan de oorzaak gevonden worden na een ongeval , breuk van het bekken of schaambeen. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen. De pijnklachten staan voorop die leiden tot problemen bij het dagelijkse functioneren. De pijn kan zich bevinden rondom het bekken: In de lage rug, bij het stuitje, rondom het schaambeen, in de liesstreek, in de buik maar ook uitstralend naar de benen, schouderbladen of nek. De pijn is wisselend van stekend tot zeurend. Van af en toe tot continue maar ook de plaats kan wisselen.

Activiteiten die moeite kunnen  kosten:

 • Langere tijd staan, zitten, liggen of lopen, Opstaan vanuit bed, stoel en/of bank, In en uit de auto stappen, Lopen en traplopen, Omdraaien in bed,
 • Sporten, tillen, Huishoudelijke taken, vrijen, fietsen, kind (eren)verzorgen, Werken

Veelvoorkomende klachten:

 • Door het been zakken, Blokkeren van een been, Uitstralende pijn naar de benen, Zeurende pijn in de rug, bekken, schaamstreek of liezen.
 • Pijnscheuten in rug, bekken en/of schaambeen, Zware benen, Darmklachten ,opgeblazen buik/onderbuikspijn.
 • Incontinentie, toenemende pijn gedurende de dag, Napijn, de volgende dag of na een zwaardere activiteit.

Werkwijze bij bekkenklachten

Ons team is door de juiste nascholing te volgen en de intercollegiale samenwerking zeer gespecialiseerd en effectief in het resultaat. Door een goede samenwerking tussen behandelaar en cliënt is het behandelresultaat positief te noemen.

Van groot belang is dat de cliënt :

 1. Inzicht krijgt in haar of zijn klachtenpatroon
 2. Begrijpt wat pijn doet met je lijf en leven
 3. Zelf het dagelijkse functioneren bekijkt en eventueel aanpast
 4. ]nzet toont om de adviezen en oefeningen uit te voeren
 5. Minstens 1 maal met de partner komt voor massage – en oefeninstructies
 6. In beweging blijft!

(Translated by Google) Great help at FS Physio. Complaint that I had been dealing with for a year has disappeared like snow in the sun. (Original) Geweldig geholpen bij FS Fysio. Klacht waar ik al een jaar mee rondliep is verdwenen als sneeuw voor de zon.

thumb Rob DeHair
september 24, 2021

(Translated by Google) Super helped. (Original) Super geholpen.

thumb Marion Claes
oktober 15, 2020

Echt weer super geholpen erg professioneel en weer van me klachten af ????

thumb Eugene Botermans
juli 27, 2020

Maak een afspraak