Heeft u last van kaakklemmen (bruxisme)? Bent u op zoek naar kaakfysiotherapie in Capelle aan den IJssel?

Veel mensen hebben last van kaakklemmen of tandenknarsen (bruxisme). Dit betekend dat de kauw- en kaakspieren overmatig aangespannen worden. Dit noemen we parafuncties van de mond, denk hierbij aan klemmen, knarsen, tong persen, op de lip bijten, de kaak vastzetten en spreken met geklemde kaken.

We onderscheiden bruxisme in twee groepen: slaapbruxisme (in de nacht) en waakbruxisme (overdag). In de nacht komt bruxisme zeer vaak voor, zeker ook bij kinderen. In onderzoeken worden percentages boven de 80% genoemd voor klemmen of knarsen in de nacht. Vandaar ook dat bruxisme in het verleden werd gezien als slaapziekte. Waak bruxisme gebeurt vaak automatisch bij bepaalde situaties. Bij concentratie, fysieke inspanning, kou, stress en angst is het op elkaar klemmen van de kaken vaak een eerste intuïtieve reactie.

De kwaliteit van de slaap kan het klemgedrag sterk beïnvloeden. Stress, spanning en emoties kunnen de slaap weer sterk beïnvloeden waardoor mensen meer klemmen of knarsen in de nacht. Mensen met bruxisme “verbijten” zich dus letterlijk. Ook alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, (overmatig) cafeïnegebruik en bepaalde medicijnen worden in relatie gebracht met bruxisme.

Mensen die veelvuldig kaakklemmen of tandenknarsen hebben vaak ook last van de nek(spieren). De houding waarin je zit kan bijvoorbeeld ook extra klemmen of knarsen uitlokken. Zit je achter een scherm geconcentreerd te werken dan is de kans daarbij groot dat je met je neus in het werk duikt en daarbij extra spanning op de kaken zet.

Klemmen en knarsen kunnen veel klachten veroorzaken. Gebitsschade of tandslijtage (attritie), kiespijn, kaakklachten, oorpijn, oorsuizen (tinnitus), hoofdpijn en pijn in de nek zijn enkele voorbeelden. De kaakfysiotherapeut (orofaciaal fysiotherapeut) is gespecialiseerd in het behandelen van al deze klachten.

  5 star review  (Translated by Google) Super helped. (Original) Super geholpen.

  thumb Marion Claes
  oktober 15, 2020

  5 star review  Wordt goed geholpen. Regels worden strikt in acht genomen.

  thumb Jolanda Hardenbol
  maart 4, 2021

  5 star review  Weken met pijn en krachtverlies in mijn arm gelopen. Bij het maken van een afspraak kon ik snel terecht! Met enkel uitleg qua klachten wist Jasper al direct wat er aan de hand was. Met letterlijk een aantal bewegingen in nog geen 5 minuten tijd, kwam er een warm en tintelend gevoel door mijn onderarm en hand en kon ik direct weer kracht zetten! Bij een volgend 'mankement' kom ik zeker direct bij hem terug! Bedankt en hopelijk tot niet snel ziens 😃

  thumb De Mu
  april 11, 2021

Deze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht

Maak een afspraak